#DOSLPodjasnogórska
Ręka do góry kto z Was lubi cytrusowe słodycze?
Dzisiaj mamy coś dla fanów słodko-kwaśnych przysmaków!
Angielskie ciasto ,,Lemon dizzle cake” swoją sławę zyskało kiedy pojawiło się w programie ,,The Great British Bake Off”.
Ciasto jest mocno wilgotne, idealnie cytrynowe i słodkie.
Składniki:
skórka otarta z dwóch cytryn
sok z 2 cytryn (do nasączenia ciasta)
170 g cukru drobnego do wypieków (do ciasta)
100 g drobnego cukru do wypieków (do nasączenia)
170 g masła
3 duże jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g mąki
2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Cytryny dokładnie opłucz wodą, możesz je sparzyć wrzątkiem, żeby pozbyć cię bakterii ze skórki, która będzie potrzebna.
Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce, a z samej cytryny wyciśnij sok.
Masło wyjmij parę minut przed przygotowaniem ciasta, tak aby nieco zmiękło.
Następnie utrzyj je z cukrem na jasną, puszystą masę maślaną.
Do masy maślanej wbijaj jajka, ubijając po każdym do połączenia składników.
Dodaj skórkę z cytryny i ponownie utrzyj.
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wlej mleko i dokładnie wymieszaj ciasto łopatką.
Gotowe ciasto przelej do ,,keksówki” i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 45 minut (do suchego patyczka).
Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika, nakłuj gorące ciasto wykałaczką w wielu miejscach i polej nim wymieszanym sokiem z cytryny z cukrem.
Pamiętaj, aby nasączyć ciasto zaraz po wyciągnięciu go z pieca dla uzyskania efektu mocnego nawilżenia ciasta.
Wystudź ciasto na kratce i gotowe!
Wierzch ciasta możesz udekorować według uznania!
Jeżeli jesteś fanem cytrusów i lubisz trochę eksperymentować możesz cytrynę zastąpić pomarańczą. Efekt może być zaskakująco pyszny.
Smacznego!
Macie swoje sprawdzone przepisy i chcecie podzielić się nimi z innymi?
Skontaktujcie się z nami, a my opublikujemy je na naszej stronie!