Dziś z cyklu “Porady kulinarne – inspirujące przepisy naszych Mieszkanek i Mieszkańców”, Pani Karolina podała nam swój przepis na 🥟pierożki chinkali, a właściwie wariacje na ich temat.
📌Oto przepis:
📌Ciasto:
✔️450g mąki
✔️1 żółtko
✔️szczypta soli
✔️¾szklanki gorącej wody
✔️2 łyżki oliwy
Z całości należy wyrobić ciasto.
📌Farsz:
✔️mielona łopatka ¾ kg
✔️mielony indyk ¼ kg
✔️½ startej marchewki
✔️garść pietruszki
✔️½ szklanki bulionu
✔️łyżeczka: cząbru, czosnku, papryki słodkiej.
✔️½ łyżeczki soli
✔️szczypta pieprzu
🥟Farsz: dodać wszystko z listy, bulion trzeba dodawać stopniowo, farsz wyrabiać ok 10 min, musi on wchłonąć cały bulion. Jeśli byłby za luźny dodać łyżeczkę bułki tartej.
Wyrobione ciasto wałkować na mniej więcej 3mm grubości, wyciąć ringiem (7cm), każde kółeczko przejechać jeszcze wałkiem, zawinąć w rakietki.
🥟Czas gotowania 20 min do momentu wypłynięcia.
Jeżeli macie jakieś pytania odnośnie przepisu, zadawajcie je w komentarzach pod postem. Pani Karolina chętnie na nie odpowie udzielając cennych rad i wskazówek!
#razemalezdalnie