Zapraszamy na krótkie warsztaty kulinarne naszej Mieszkanki. Dzisiaj Pani Jagoda pokaże nam jak zrobić pyszne drożdżowe motylki! 🙂 🦋🦋🥐🥐
Przepis na drożdżowe motyle z chałwa
🦋🥐Składniki:
🦋🥐Zaczyn: 🔸15 g świeżych drożdży 🔸 3 łyżki mąki pszennej 🔸 1,5 łyżki cukru 🔸 1/4 szklanki letniej wody
Ciasto: 🔸 160 ml mleka 🔸 3 łyżki cukru 🔸1/2 łyżeczki soli 🔸 1 jajko 🔸 2 1/2 szklanki mąki 🔸 2 łyżki roztopionego masła
🦋🥐Nadzienie: 🔸 300 g chałwy sezamowej (może być waniliowa) 🔸 2 łyżki śmietany 30%
🦋🥐Przygotowanie:
🔸Zrób zaczyn – drożdże pokrusz do plastikowej miski, wsyp cukier i mąkę. Dolej wodę i wymieszaj całość. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
🔸Teraz ciasto – mąkę, cukier i sól wsyp do miski. Dodaj zaczyn, jajko i mleko. Zacznij zagniatać ciasto, najpierw w misce, a później na stolnicy albo blacie. 🔸 Kiedy ciasto będzie już w miarę wyrobione wlej roztopione masło i zagnieć ciasto do końca. 🔸Kiedy będzie już gładkie, z duża ilością powietrza przełóż je do wysypanej mąką miski i odstaw w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją objętość. 🔸Gdy będzie już gotowe podziel je na równe 10 części.
🔸Przygotuj nadzienie – chałwę rozgnieć widelcem i wymieszaj ze śmietaną. Rozwałkuj jeden kawałek na prawie okrągły placek i rozłóż na niego nadzienie. Zroluj go jak naleśnik, zawiń boki pod naleśnika i natnij kilka centymetrów z każdej strony (podpowiedz masz na filmiku) 🔸Poukładaj motyle na blaszce wyłożonej papierem i przykryj ściereczka, drożdżówki maja jeszcze trochę urosnąć. 🔸Piekarnik nagrzej do 180 stopni i upiecz w nim drożdżówki 16 minut. 🔸Gotowe!
🦋🥐Teraz w całym domu pachnie drożdżówkami. Są idealne do porannej kawy ☕️