787 682 912 fdr@ciosl.pl

#DOSLBłeszno

Codzienne zakupy stały się nawykiem prawie dla każdego. Kupujemy codziennie!

Zarówno w dużych sklepach, jak i małych, osiedlowych czy na targu. W każdym z tych miejsc musimy podjąć decyzję
i wybrać produkt, który trafi na nasz stół. Na szczęście coraz częściej dokonujemy świadomych wyborów i czytamy etykietę widniejącą na opakowaniach produktu.

To bardzo istotne zachowanie, ponieważ dopiero wtedy, gdy poznamy skład danej rzeczy, możemy świadomie podjąć decyzję o jej wyborze.

Następnym krokiem jest dobra analiza składu produktu oraz widza, czego potrzebuje nasze ciało. Po przyswojeniu tych dwóch rzeczy jesteśmy gotowi, aby dokonać świadomego wyboru w sklepie.

Już Sama nazwa powinna nam sporo powiedzieć.
Dobrym przykładem są produkty, które w nazwie posiadają słowo: Sok/nektar/napój owocowy. I choćby na etykiecie napoju owocowego były same świeże i piękne owoce to będzie to tylko woda z innymi substancjami powodującymi, że staje się ona słodka i nabiera smaku jakiegoś owocu.

Częstą pułapką są również produkty typu ,,light”, które zawierają np. mniej tłuszczu. Zmniejszenie jakichś składników najczęściej wiąże się z dodaniem do produktu zagęszczaczy
i wypełniaczy, które często są jeszcze gorsze niż podstawowy składnik.

No i na końcu oznaczenia ,,fit” i ,,bio”. Musimy pamiętać, że te oznaczenia nie dają nam gwarancji, że produkt będzie zdrowy, dlatego musimy przejść do sprawdzenia składu etykiety.

Sprawdzanie etykiety w pigułce:

– Składniki na etykiecie podawane są w kolejności malejącej. Dlatego jeśli cukier jest na pierwszej pozycji, to oznacza, że jest go najwięcej.

– Zasada, że im krótsza lista składników, tym lepiej.

– Wybierać produkty najmniej przetworzone i własnoręcznie przy tworzeniu posiłku przetwarzać je.

– Nie kieruj się ceną.

– Porównuj podobne produkty.

– Odróżniaj datę spożycia – ,,należy spożyć przed” i ,,należy spożyć do”. Jest to bardzo ważna zasada w kontekście marnowania żywności.

Zdajemy sobie sprawę, że świadome kupowanie jest czasochłonne i męczące, ale gdy zależy nam na lepszym odżywianiu, warto poświęcić czas na naukę tej zdolności.