Dzisiaj 15 marca przypada Dzień piekarzy i cukierników. Z tej okazji Mieszkanka i Mieszkaniec dzielnicy Północ podzielili się z nami sprawdzonymi przepisami. Prezentujemy dzisiaj przepis na pyszny, domowy chleb pana Janusza oraz czekoladowe brownie pani Kingi.
Przepis na chleb.
Składniki na zaczyn:
1/2 szklanki przesianej maki (ok. 50 g)
1/2 szklanki letniej wody
1/4 paczki świeżych drożdży (jeżeli masz małą paczkę użyj połowy)
1 duża łyżka cukru
Przygotowanie:
Do miski wsyp przesianą mąkę i łyżkę cukru.
Dodaj pokruszone droższe, wlej wodę i wymieszaj łopatka albo łyżka (pamiętaj – droższe nie lubią metalu, używaj do ich mieszania plastiku albo sylikonu) do połączenia składników.
Przykryj zaczyn ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce. Twój zaczyn powinien podwoić swoją objętość.
Reszta składników:
100 g przesianej mąki żytniej albo owsianej
1 łyżka soli
kilka łyżek płatków owsianych
kilka łyżek słonecznika
kilka łyżek sezamu
dwie/trzy łyżki nasion chia (opcjonalnie)
garść siemienia lnianego
2 szklanki letniej wody
450 g mąki pszennej
1 łyżeczka miodu
garść pestek dyni
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Do dużej miski wsyp przesianą mąkę pszenną i żytnią/owsianą.
Dodaj łyżkę soli, nasionka (w przepisie jest sporo różnych nasionek, nie musisz używać wszystkich, weź to co lubisz najbardziej tylko nie przesadź z ich ilością) i dodaj zaczyn.
Miód wymieszaj z 3/4 szklanki wody i dodaj do reszty składników.
Wlej resztę wody i wymieszaj wszystko ręka. Składniki maja być dokładnie połączone, a z ciasta ma wyjść kuleczka.
Odstaw chleb w misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia jego objętości – zajmie mu to około godziny.
Do chleba dodaj olej i dokładnie wymieszaj.
Foremkę nasmaruj oliwa lub olejem – ja używam prostokątnej tortownicy albo keksówki.
Chleb przełóż do formy. Piekarnik nastaw na 200 stopni. W tym czasie chlebek ma odpocząć jeszcze chwile w formie, polej go woda (tak żeby na nim stała) i posyp ziarnami.
Kiedy piekarnik jest nagrzany, wstaw do niego chleb i piecz 45 minut. Po tym czasie przestaw piekarnik na 175 stopni i piecz go jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij chleb na kratkę i wystudź.
Gotowe!
Przepis na mocno czekoladowe brownie.
Potrzebujesz:
50 g mlecznej czekolady
250 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka pasty z wanilii/
2 łyżeczki olejku waniliowego
180 g masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
200 g drobnego cukru do wypieków
100 g mąki
Dodatkowo:
100 g mlecznej czekolady
30 ml śmietanki 30 lub 36 %
orzechy włoskie/laskowe lub migdały do posypania na wierzch
Przygotowanie:
Naszykuj okrągłą tortownicę o średnicy 24 lub 26 cm, wystarczy ze wyłożysz spód papierem do pieczenia.
W niedużym garnuszku rozpuść masło, zdejmij je z kuchenki, dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do połączenia składników.
Masę odstaw do lekkiego wystygnięcia. W tym czasie w misce roztrzep lekko jajka, dodaj cukier i połącz ze sobą nie napowietrzająca zbytnio masy.
Dodaj wanilię i przestudzoną masę czekoladowa i wymieszaj do połączenia składników. Następnie do ciasta przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i znowu wymieszaj do połączenia składników.
Pamiętaj żeby do mieszania używać rózgi albo łopatki zamiast miksera, żeby masa nie dostała za dużej ilości powietrza.
Gotowe ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 25-30 minut.
Po tym czasie sprawdź ciasto w środku – patyczek może być oblepiony ciastem, ale nie surowym. Po upieczeniu wystudź ciasto. Wierzch powinien być chrupiący.
Przygotuj czekoladowy ganache – w garnuszku podgrzej śmietankę (uważaj żeby się nie zagotowała), wsyp czekoladę i wymieszaj do jej rozpuszczenia.
Schłodzone ciasto polej czekoladą, posyp orzechami i odstaw do zastygnięcia ganachu. Gotowe!
Może ten dzień i przepisy zainspirują Was do wykonania tych pysznych, domowych wypieków!
Liczymy na to ! Pani Kindze i panu Januszowi bardzo dziękujemy za podzielenie się z DOSL Północ inspirującymi przepisami!