787 682 912 fdr@ciosl.pl

Dzisiaj w ramach zajęć ,,Zdrowe odżywianie” prezentujemy sałatkę śniadaniową w wykonaniu jednej z Mieszkanek dzielnicy Północ. Poznajmy składniki tej zdrowej przekąski.

✅ Mix sałat. 🥗Roszponka, rukola, sałata: masłowa, lodowa, rzymska kuszą swoim wyglądem i stanowią podstawowy element zdrowej diety.

Te warzywa liściaste wpływają na prawidłową przemianę materii a także mają wpływ na piękny wygląd naszej cery. Wspomagają naszą odporność i co najważniejsze dodają świeżego smaku posiłkowi.

✅ Ogórek zielony. 🥒Ogórek to warzywo, które w prawie 97 procentach składa się z wody dlatego w upalne dni szybko pozwoli ugasić nasze pragnienie. Jest niskokaloryczny dlatego jest idealnym składnikiem diety.

✅ Oliwki. Wspomagają trawienie i łagodzą migrenę. Są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, zawierają zdrowy tłuszcz

oraz wiele witamin.

✅ Pomidorki koktajlowe. 🍅Jedząc je zmniejszamy ryzyko zawału serca, poprawiamy działanie układu pokarmowego

oraz wzmacniamy odporność. Latem chronią nas przed szkodliwym wpływem słońca.

✅ Żurawina. Ma działania przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Jest skuteczna w walce infekcji pęcherza,

wrzodami żołądka oraz niektórymi schorzeniami skóry.

✅ Pestki dyni. 🎃 Są bogate w witaminę E. Pestki dyni to także doskonałe źródło cynku.

✅ Sezam. Dzięki zawartości dużej porcji magnezu obniża stres. Jest bogatym źródłem witamin

oraz wpływa na poprawę nastroju.

🥗Jedząc sałatkę z przepisu pani Karoliny dostarczymy sobie witamin i źródła energii na cały dzień. Życzymy smacznego