787 682 912 fdr@ciosl.pl

#DOSLPółnoc
Kto z Was pamięta smaki z dzieciństwa ❓

🍎 Dzisiaj w ramach cyklu ,,Inspirujące przepisy Mieszkanek i Mieszkańców dzielnicy Północ” prezentujemy przepis pani Karoliny na racuchy drożdżowe z jabłkami.
🍎 Jak mówi pani Karolina są one pyszne, puszyste, smakują wspaniale zarówno na ciepło jak i na zimno.
🍎 Można zapakować je na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Do dzieła kochani.

🍎 Oto przepis.

📌 Zaczyn na racuchy:

✔️ 40g świeżych drożdży

✔️ 1 łyżeczka cukru

✔️ 0,5 szklanki letniego mleka

✔️ 2 łyżeczki mąki.

📌 Wykonanie:

✔️ Do letniego mleka wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier i mąkę następnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.

✔️ W tym czasie do dużej miski wsypujemy 3 szklanki mąki, szczyptę soli, łyżkę cukru pudru, 2 łyżki cukru waniliowego całość należy wymieszać.

✔️ Następnie dodać zaczyn i znów wymieszać, dodawać stopniowo ciepłego mleka (250 ml) i mieszać łyżką do momentu połączenia składników.

✔️ Kiedy masa będzie już jednolita, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

✔️ Po godzinie obrać 2-3 jabłka, pokroić w kostkę, dodać do ciasta, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 15 minut.

✔️ Po upływie tego czasu rozgrzewamy patelnię z olejem, zmniejszamy ogień i nakładamy placuszki.

✔️ Smażymy z dwóch stron do uzyskania złocistego koloru.

✔️ Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Życzymy smacznego ❗️
Dziękujemy pani Karolinie za przepis❗️
Jesteśmy pewni ,że smakowicie wyglądające racuchy zainspirują Mieszkańców do ich wykonania ❗️

#zostajemywkontakcie