Dzisiaj w ramach cyklu ,,Inspirujące przepisy Mieszkanek i Mieszkańców dzielnicy Północ” prezentujemy przepis pani Karoliny na racuchy drożdżowe z jabłkami. Jak mówi pani Karolina są one pyszne, puszyste, smakują wspaniale zarówno na ciepło jak i na zimno. Można zapakować je na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Do dzieła kochani.
Oto przepis.
Zaczyn na racuchy:
40g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
0,5 szklanki letniego mleka
2 łyżeczki mąki.
Wykonanie:
Do letniego mleka wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier i mąkę następnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
W tym czasie do dużej miski wsypujemy 3 szklanki mąki, szczyptę soli, łyżkę cukru pudru, 2 łyżki cukru waniliowego całość należy wymieszać.
Następnie dodać zaczyn i znów wymieszać, dodawać stopniowo ciepłego mleka (250 ml) i mieszać łyżką do momentu połączenia składników.
Kiedy masa będzie już jednolita, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Po godzinie obrać 2-3 jabłka, pokroić w kostkę, dodać do ciasta, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 15 minut.
Po upływie tego czasu rozgrzewamy patelnię z olejem, zmniejszamy ogień i nakładamy placuszki.
Smażymy z dwóch stron do uzyskania złocistego koloru.
Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Życzymy smacznego
Dziękujemy pani Karolinie za przepis
Jesteśmy pewni ,że smakowicie wyglądające racuchy zainspirują Mieszkańców do ich wykonania