787 682 912 fdr@ciosl.pl

#DOSLPółnoc
W dzisiejszym cyklu naszych ,,Kuchennych inspiracji”, prezentujemy przepis na pyszne ciasteczka owsiane w wykonaniu uczniów  z Zespołu Szkół Specjalnych nr 45 w Częstochowie.
Składniki:
1 paczka masła
1/2 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
1 jajko
2 szklanki płatków jaglanych lub owsianych (można również je zmieszać)
1 szklanka mąki pszennej, pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka bakalii (orzechy, pestki, nasiona, suszone owoce)
szczypta soli.
Przepis:
Bakalie należy rozdrobnić, posiekać lub zblendować.
W misce utrzeć masło z cukrem miksując dodać jajko.
W następnej kolejności dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptom soli.
Następnie wsypujemy płatki, nadal miksując dodajemy bakalie.
Teraz czas aby nadać ciasteczkom odpowiedni kształt w tym celu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub macie silikonowej. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stopni (termoobieg) przez 12 – 15 minut do zarumienienia. Zachęcamy Mieszkanki i Mieszkańców dzielnicy Północ do skorzystania z wyżej wymienionego przepisu. Życzymy smacznego!

#zostajemywkontakcie