787 682 912 fdr@ciosl.pl

#DOSLPółnoc
Dzisiaj w ramach cyklu zdrowe odżywianie- inspirujące przepisy Mieszkanek i Mieszkańców dzielnicy Północ.

Prezentujemy przepis na jogurt naturalny z bogatymi dodatkami, który idealnie sprawdzi się zarówno na podwieczorek jak i drugie śniadanie.

Czy ktoś z Was przygotowuje domowy jogurt naturalny? Jeżeli nie, warto spróbować!

Oto przepis!
W pierwszej kolejności przygotowujemy mleko!
Jak to zrobić?
Dwa litry mleka pasteryzowanego wlewamy do wyparzonego wcześniej garnka i podgrzewamy do temperatury 45 stopni. Jeżeli chcecie aby wasz jogurt był gęstszy użyjcie mleka 3,2%.
Kolejnym etapem jest zaszczepienie mleka bakteriami.
Jak to zrobić?
Do podgrzanego wcześniej mleka dodajemy porcję startera zawierającego bakterie jogurtowe. Całość należy dokładnie wymieszać.

Najlepiej użyć gotowego startera dzięki temu masz pewność jakie bakterie znajdą się w waszym jogurcie. Taki starter możecie kupić w sklepach ze zdrową żywnościom czy sklepach serowarskich.
W następnej kolejności wykonujemy inkubację czyli dojrzewanie jogurtu.
Jak to zrobić?
Po pierwsze przelejcie zaszczepione jogurtem mleko do słoików i odpowiednio je zakręćcie.
Po drugie słoiki odstawcie do ciepłego miejsca na 6h do 10h. Prawidłowa temperatura to ok 40 stopni Celsjusza . Jeśli wykonacie jogurt wieczorem rano będzie gotowy na śniadanie.
Ważna informacja nie należy dopuścić do wystudzenia słoików. Dlatego umieśćcie je np. w termosie lub owińcie je kocem i postawcie przy kaloryferze.
Warto również wiedzieć jak podawać i przechowywać produkt! Przed konsumpcjom warto go schłodzić co najmniej 0.5h w lodówce. Gotowy jogurt należy przechowywać maksymalnie do 7 dni w lodówce.
Kolejnym etapem przygotowania deserków jogurtowych są dodatki.

Możemy dodać do niego : nasiona chia, orzechy, owoce, płatki. W zależności od gustu i Waszych kubków smakowych. Gotowe! Życzymy smacznego!