787 682 912 fdr@ciosl.pl

#DOSLPółnoc
Dzisiaj w naszym cyklu kulinarnych inspiracji Mieszkanek i Mieszkańców dzielnicy Północ coś dla miłośników makaronu.
Prezentujemy przepis pana Adama na makaron tagliatelle z cukinią i oliwkami.

Składniki tego pysznego dania to:
mięso mielone z indyka,
1 mała cukinia,
oliwki czarne,
oliwki zielone,
1 średnia cebula,
pomidory suszone,
pomidory w puszce,
2 ząbki czosnku,
parmezan,
oliwa z oliwek,
przyprawy: sól, pieprz, oregano.

Przepis :
Mięso smażymy na oliwie z oliwek.
Cukinię obieramy ze skórki kroimy w średnią kostkę.
Cebulę kroimy w paseczki.
Tak przygotowane warzywa dodajemy do mięsa i dusimy pod przykryciem ok 10 minut.
Po upływie tego czasu dodajemy 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub wyciśnięte przez praskę.
W następnej kolejności dodajemy oliwki pokrojone w małe kółeczka oraz pomidory suszone, pokrojone na małe kawałeczki.
Wszystko razem mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około 5 minut.
Po upływie tego czasu dodajemy pomidory w puszce bez skórki oraz przyprawy pieprz, sól oraz oregano do smaku.
Wszystko razem mieszamy i dusimy pod przykryciem kolejne 20 minut.
Po upływie tego czasu sos jest już gotowy.
Podajemy go z makaronem ugotowanym al dente i posypujemy parmezanem.
Życzymy smacznego.
Panu Adamowi dziękujemy, że podzielił się z Mieszkankami i Mieszkańcami dzielnicy swoim przepisem.

#zostajemywkontakcie