Dzisiaj w ramach cyklu ,,Kulinarny DOSL- przepisy Mieszkanek i Mieszkańców” prezentujemy przepis pani Emilii na faszerowaną cukinię z mięsem mielonym z piersi z indyka. Pysznie, zdrowo, kolorowo!
Składniki tego pysznego dania to:
cukinia,
mięso mielone z piersi indyka,
cebula,
czosnek,
ser parmezan,
pomidory,
oliwa z oliwek,
przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka.
Przepis:
cukinię należy przekroić wzdłuż oraz wydrążyć miąższ ze środka.
Nie wyrzucaj miąższu tylko posiekaj go na drobne kawałki.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek.
Dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę. Kiedy cebula zmięknie dodaj mięso całość smaż około 10 minut.
Po upływie tego czasu dodaj pomidory wcześniej sparzone i obrane ze skórki, pokrojone w kostkę (opcjonalnie mogą być pomidory w puszce) oraz drobno posiekany miąższ.
Całość dopraw do smaku pieprzem, solą oraz słodką papryką. Smaż jeszcze około 5 minut. I w ten oto sposób farsz do cukinii już gotowy!
Teraz wyłóż cukinię na blaszkę z papierem do pieczenia.
Napełnij farszem. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Przed podaniem cukinię posyp startym parmezanem.
Gotowe! Życzymy smacznego!
DOSL Północ podpowiada!
Dlaczego warto jeść cukinię? Nie bez powodu cukinia znajduje się w rankingu warzyw najchętniej uprawianych w Polsce!
Jakie są jej zalety: jest warzywem lekkostrawnym. Jest źródłem magnezu, potasu oraz żelaza, zawiera witaminę C, K,PP, B1 oraz beta karoten, idealnie wpływa na proces trawienia.