Dzisiaj w ramach kulinarnych inspiracji Mieszkanek i Mieszkańców dzielnicy Północ prezentujemy przepis pani Doroty na pyszne gołąbki bez zawijania
W kuchni nie ma żadnych ograniczeń wszystkie wariacje dozwolone.
Danie jest równie smaczne jak tradycyjne gołąbki, wnuki pani Doroty je uwielbiają. To bez wątpienia szybsza i mniej pracochłonna wersja gołąbków.
Oto składniki:
700 g mięsa mielonego, najlepiej z łopatki
1 średnia cebula
ząbek czosnku
jajko
1 woreczek ryżu
olej rzepakowy
bułka tarta do obtoczenia
przyprawy do smaku sól, pieprz.
Składniki na sos pomidorowy:
1,5 szklanki bulionu
3 łyżki przecieru pomidorowego,
sól,
pieprz,
1 łyżka śmietany słodkiej,
posiekana natka pietruszki 1 łyżka.
Wykonanie dania:
kapustę należy drobno poszatkować, następnie zagotować dodając małą łyżeczkę soli.
Po zagotowaniu odcedzić na sitku i zalać zimną wodą.
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Pokroić drobno cebulę, podsmażyć na oleju.
Czosnek należny przecisnąć przez praskę, do osobnego naczynia wrzucamy mięso, ryż, kapustę, cebulę, czosnek, jako, sól i pieprz do smaku.
Wszystkie składniki należny wymieszać na jednolita masę.
Następnie lepimy kotleciki wielkość według uznania.
Uformowane obtaczamy w bułce tartej i smażymy
na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Po usmażeniu kotleciki układamy na formę do pieczenia
w jednej warstwie.
Tak przygotowane zalewamy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 h.
Przygotowanie sosu pomidorowego:
do 1,5 szklanki bulionu dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego doprawiamy do smaku solem i pieprzem na sam koniec zaprawiamy 1 łyżką słodkiej śmietany. Gotowe
Życzymy smacznego!