787 682 912 fdr@ciosl.pl

#DOSLPółnoc

Dzisiaj w ramach kulinarnych inspiracji Mieszkanek i Mieszkańców dzielnicy Północ prezentujemy przepis pani Doroty na pyszne gołąbki bez zawijania ❗️

W kuchni nie ma żadnych ograniczeń wszystkie wariacje dozwolone.

Danie jest równie smaczne jak tradycyjne gołąbki, wnuki pani Doroty je uwielbiają. To bez wątpienia szybsza i mniej pracochłonna wersja gołąbków.

Oto składniki:

700 g mięsa mielonego, najlepiej z łopatki

1 średnia cebula

ząbek czosnku

jajko

1 woreczek ryżu

olej rzepakowy

bułka tarta do obtoczenia

przyprawy do smaku sól, pieprz.

Składniki na sos pomidorowy:

1,5 szklanki bulionu

3 łyżki przecieru pomidorowego,

sól,

pieprz,

1 łyżka śmietany słodkiej,

posiekana natka pietruszki 1 łyżka.

Wykonanie dania:

kapustę należy drobno poszatkować, następnie zagotować dodając małą łyżeczkę soli.

Po zagotowaniu odcedzić na sitku i zalać zimną wodą.

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Pokroić drobno cebulę, podsmażyć na oleju.

Czosnek należny przecisnąć przez praskę, do osobnego naczynia wrzucamy mięso, ryż, kapustę, cebulę, czosnek, jako, sól i pieprz do smaku.

Wszystkie składniki należny wymieszać na jednolita masę.

Następnie lepimy kotleciki wielkość według uznania.

Uformowane obtaczamy w bułce tartej i smażymy
na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.

Po usmażeniu kotleciki układamy na formę do pieczenia
w jednej warstwie.

Tak przygotowane zalewamy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 h.

Przygotowanie sosu pomidorowego:

do 1,5 szklanki bulionu dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego doprawiamy do smaku solem i pieprzem na sam koniec zaprawiamy 1 łyżką słodkiej śmietany. Gotowe

Życzymy smacznego!