787 682 912 fdr@ciosl.pl

#DOSLPółnoc
Dzisiaj w ramach naszego cyklu kulinarnych inspiracji Mieszkanek i Mieszkańców dzielnicy Północ zapraszamy na pyszny sernik!

Co będzie Wam potrzebne do jego przygotowania:
Ser biały – 1 kg ( najlepiej kupić twaróg i zmielić go samodzielnie trzy razy, jeżeli jednak kupujemy gotowy ser, należy kupić go dobrej jakości i z przeznaczeniem na sernik )
jajko – 8 sztuk
cukier waniliowy – 20 g
cukier drobny 220 g
budyń waniliowy – 1 opakowanie
masło 130 g
sól – jedna szczypta
gorzka czekolada – 2 tabliczki
śmietanka 30 % kilka łyżek

Przygotowanie:
Oddzielić białka od żółtek. Ser zmielić trzykrotnie (jeżeli jest taka potrzeba).
Masło roztopić i wystudzić. Żółtka należy utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.
Do masy dodawać ser (po jednej łyżce) oraz budyń waniliowy (nie ugotowany) stale miksując masę.
Białka ubić na sztywno w osobnej misce z odrobiną soli.
Dodać delikatnie do masy serowej i wymieszać.
Przelać całość do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie.
Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 50 min – do tak zwanego suchego patyczka.
Po tym czasie sernik studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Na początku może się wydawać nieco płynny, ale spokojnie, w miarę studzenia będzie miał stałą formę.
Przed podaniem najlepiej zostawić sernik na całą noc w lodówce.

Przygotowanie polewy:
Czekoladę drobno posiekać. W małym garnuszku lekko podgrzać śmietanę 30 ( nie gotować ), a następnie dodać czekoladę i dokładnie wymieszać.
Kiedy składniki się ze sobą połączą, polać wystudzony sernik polewą i odstawić do zastygnięcia.
Sernik można udekorować wybranymi orzechami dla jeszcze lepszego smaku.

Życzymy smacznego!