787 682 912 fdr@ciosl.pl

#DOSLPółnoc
Dzisiaj obchodzimy Dzień Czekolady! To idealna okazja aby bliżej przyjrzeć się jej zaletom!

Czy wiecie, że czekolada pojawiła się w Europie na początku XVI wieku?

W dawnych czasach ten rarytas był przeznaczony tylko dla królów, którzy pili ją jako napój.

Dziś natomiast czekoladę może jeść każdy. Nie da się ukryć, że jest to produkt wysokokaloryczny, ale dziś nie będziemy liczyć kalorii.

Skupimy się na zaletach jej jedzenia. Na rynku mamy wiele rodzajów czekolady. Każdy może znaleźć coś dla siebie. Z pewnością, każdy z Was ma swoją ulubioną, jednak najzdrowsza jest gorzka czekolada o małej zawartości cukru a dużej zawartości kakao.

Kakao zawiera w sobie: magnez, chrom, żelazo, cynk, potas, jest też źródłem witamin B, A i E.

Dlaczego po zjedzeniu czekolady częściej się uśmiechamy? Już wyjaśniamy! Dlatego ,że zawiera ona fenylotylaminę, która uaktywnia hormony szczęścia, czyli endorfiny.

Ma również bardzo dobry wpływ na serce, zalecana jest jako środek antydepresyjny.

Jakby tego było mało ma ona pozytywny wpływ na układ krążenia i pracę mózgu.

Często zastanawiamy się jaką dzienną porcję czekolady możemy zjeść?

Trzy kostki dziennie to według lekarzy idealna porcja ale
w dzisiejszym dniu możemy zrobić wyjątek i zjeść jej o więcej! Oczywiście wszystko z umiarem!

12 kwietnia to idealne święto dla łasuchów, którzy na pewno o nim nie zapomnieli.

A Wy pamiętaliście o tym słodkim dniu?
Jeżeli nie, cieszymy się, że mogliśmy wam przypomnieć. Jeszcze zdążycie kupić tabliczkę czekolady lub samemu przygotować pyszny czekoladowy deser!

Tu znajdziecie przepisy, obok których z pewnością nie przejdziecie obojętnie.

https://haps.pl/…/56,167709,25862300,12-kwietnia-to… Zapraszamy! Świętujcie ten dzień razem z nami!

#zostajemywkontakcie