Dzisiaj coś dla miłośników długich nitek 4 stycznia 2021rok czyli Dzień spaghetti. ,,Jedząc spaghetti, nie odczuwa się samotności i człowieka nie nachodzą żadne czarne czy głupie myśli” tak pisał amerykański satyryk Charles Morley.
Spaghetti co to takiego? To rodzaj długiego i cienkiego makaronu, który jest głównym składnikiem kuchni włoskiej.
Podaje się go z odpowiednio przygotowanym sosem, posypanym serem najczęściej parmezanem czy pecorino.
Ważnym aspektem jest to, że makaron powinien być ugotowany al dente czyli lekko twardy ale nie surowe.
Częstym błędem jest rozgotowanie makaronu przed podaniem!
Kolejnym niezbędnym aspektem jest sos, z jakim podajemy makaron!
Bolognese i Carbonara to najpopularniejsze sosy do spaghetti.
Sos bolognese wywodzi się z włoskiego miasta Bolonia. Jest to sos mięsny na bazie wołowiny czy wieprzowiny, warzyw, oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Jak przyrządzamy taki sos
Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulkę oraz warzywa.
Kolejno dodajemy wcześniej zmielone mięso. Kiedy mięso nabiera brązowego koloru dodajemy pieprz oraz odrobinę czerwonego wina.
Następnie dodajemy pomidory i dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu.
Na koniec doprawiamy wszystko do smaku solą.
Tradycyjnie sos boloński podaje się z makaronem tzw. tagliatelle czyli wstążki jednakże możemy zastąpić je makaronem spaghetti a nawet klusek tzw. gnocchi.
Równie popularnym sosem do spaghetti jest carbonara.
Pochodzi z okolic Rzymu.
Do przyrządzenia sosu carbonara potrzebujemy boczku, żółtek, sera parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli
i pieprzu.
Jak przygotowujemy taki sos
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy boczek, czekamy aż nabierze złocistego koloru i zdejmujemy z patelni.
W osobnej misce roztrzepujemy jajka z serem, solą
i pieprzem wyrabiamy do otrzymania kremowej konsystencji.
Na koniec łączymy makaron z boczkiem i gotowe
A może wy macie swój ulubiony przepis na danie z makaronem
Jeżeli tak podzielcie się nim z DOSL Północ
Przepisy wysyłajcie na adres email: dosl.polnoc Czekamy na wasze propozycje.