787 682 912 fdr@ciosl.pl

#DOSLPółnoc

Dzisiaj w ramach cyklu zajęć pn. ,,Inspirujące przepisy Mieszkanek i Mieszkańców dzielnicy Północ”.

🍵 Prezentujemy wariację na temat zupy pho w wykonaniu pani Karoliny.
🍵 Zupa pho wywodzi się z wietnamskiej kuchni i jest jej wizytówką.
🍵 Przyrządza się ją z takich składników jak wołowina czy kurczak.
🍵 Obowiązkowo powinna zawierać makaron, sos rybny i kolendrę.
🍵 W Wietnamie jedzona jest na obiad, kolację jak również na śniadanie.
🍵 W swoim przepisie pani Karolina użyła mięsa: wołowego, wieprzowego oraz z kurczaka.

📌Oto przepis:

✔️ Mięso wrzucamy do wody, zagotowujemy. Po 5 minutach wyjmujemy je
z gotującej wody (należy je dokładnie umyć).

✔️ Do garnka wlewamy 3 litry wody. Wrzucamy mięso i nastawiamy na minimalny ogień (zupa ma gotować się w wolnym tempie, bez przykrycia) Czas gotowania 8 godzin.

✔️ Na palniku przypalamy średniej wielkości cebulę, kiedy już się zarumieni przekrajmy ją na pół i wrzucamy do mięsa.

✔️ Dodajemy dużą łyżkę sosu rybnego, łyżeczkę soli oraz kolendrę. W tym składzie wywar gotuje się około 3 godzin.

✔️ Po upływie tego czasu dodajemy przyprawy: 5 gwiazd anyżu, łyżeczkę goździków, łyżeczkę cynamonu, imbir
w korzeniu, szalotkę 4 szt, grzyby shitake, łyżkę sosu sojowego.

✔️ Przykrywamy garnek i gotujemy tak jeszcze przez godzinę.

✔️ Po upływie tego czasu, ściągamy pokrywkę (zupa gotuje się tak jeszcze przez kolejne 3 godziny). W tym czasie przygotowujemy makaron ryżowy.

✔️ Przed upływem końca czasu. Wyjmujemy mięso, kroimy
je w większą kostkę (z każdego rodzaju mięsa po trochu).

✔️ Następnie wykładamy je do miski na makaron.

✔️ Wlewamy wywar przez sitko do miski.

✔️ Dodajemy miętę oraz chilli.

✔️ Na koniec posypujemy sezamem. Życzymy smacznego 😀🍵

#zostajemywkontakcie