Dzisiaj w ramach cyklu zajęć pn. ,,Inspirujące przepisy Mieszkanek i Mieszkańców dzielnicy Północ”.
Prezentujemy wariację na temat zupy pho w wykonaniu pani Karoliny. Zupa pho wywodzi się z wietnamskiej kuchni i jest jej wizytówką. Przyrządza się ją z takich składników jak wołowina czy kurczak. Obowiązkowo powinna zawierać makaron, sos rybny i kolendrę. W Wietnamie jedzona jest na obiad, kolację jak również na śniadanie. W swoim przepisie pani Karolina użyła mięsa: wołowego, wieprzowego oraz z kurczaka.
Oto przepis:
Mięso wrzucamy do wody, zagotowujemy. Po 5 minutach wyjmujemy je
z gotującej wody (należy je dokładnie umyć).
Do garnka wlewamy 3 litry wody. Wrzucamy mięso i nastawiamy na minimalny ogień (zupa ma gotować się w wolnym tempie, bez przykrycia) Czas gotowania 8 godzin.
Na palniku przypalamy średniej wielkości cebulę, kiedy już się zarumieni przekrajmy ją na pół i wrzucamy do mięsa.
Dodajemy dużą łyżkę sosu rybnego, łyżeczkę soli oraz kolendrę. W tym składzie wywar gotuje się około 3 godzin.
Po upływie tego czasu dodajemy przyprawy: 5 gwiazd anyżu, łyżeczkę goździków, łyżeczkę cynamonu, imbir
w korzeniu, szalotkę 4 szt, grzyby shitake, łyżkę sosu sojowego.
Przykrywamy garnek i gotujemy tak jeszcze przez godzinę.
Po upływie tego czasu, ściągamy pokrywkę (zupa gotuje się tak jeszcze przez kolejne 3 godziny). W tym czasie przygotowujemy makaron ryżowy.
Przed upływem końca czasu. Wyjmujemy mięso, kroimy
je w większą kostkę (z każdego rodzaju mięsa po trochu).