787 682 912 fdr@ciosl.pl

👩‍🍳 🍲 Drodzy Mieszkańcy dzielnicy Podjasnogórska dzisiaj mamy dla Was przepis na pyszną zupę krem porowo – serowy, idealną na chłodne, jesienne wieczory. 🧅 🧀

👩‍🍳 Składniki:

🥣 2 litry bulionu – warzywny lub mięsny, zależy od upodobań

🥣 3 pory (używać będziemy tylko jaśniejszej części)

🥣 2 serki pleśniowe z ziołami lub naturalny

🥣 2 serki topione naturalne

🥣 pół szklanki śmietany 30 %

🥣 przyprawy – sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek, czosnek

👩‍🍳 Przygotowanie:

Bulion ugotuj tak jak zawsze i wyjmij z niego warzywa i mięso. Kilka marchewek możesz zostawić. Pora dokładnie umyj, pokrój na mniejsze kawałki i podduś na maśle lub oliwie tak, żeby trochę zmiękł. Wrzuć pora do bulionu i doprowadź do wrzenia. Kiedy Twoja zupa zacznie się gotować wyłącz ją i dodaj sery i śmietanę. Następnie przy pomocy blendera zmiksuj całość na w miarę gładki krem. Teraz postaw zupę z powrotem na kuchence i ponownie zagotuj, dopraw do smaku ziołami, solą i pieprzem i gotowe. Do zupy możesz zrobić grzanki, wrzucić groszek ptysiowy lub pestki słonecznika/dyni.

🍲 Jeżeli nigdy nie miałeś, nie miałaś okazji gotować bulionu wrzucamy poniżej przepis. 👇

https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/buliony/bulion_warzywny/przepis.html 🍲 Dlaczego warto jeść zupy?

✔️ są szybkim sposobem na rozgrzanie,

✔️ świetnie sprawdzą się na obiad jak i na kolacje,

✔️ są prawdziwą bombą składników odżywczych,

✔️ jest ich tyle rodzajów, że każdy znajdzie coś dla siebie,

✔️ zapełniają żołądek na długi czas i nie tuczą.

💙 Nasza dzisiejsza propozycja jest prosta w wykonaniu i bardzo zdrowa!

💙 Smacznego! 💙