🍮🍓Dzisiaj prezentujemy Wam przepis jednej z naszych Mieszkanek na przepyszną i prostą pana cotte z malinami. Nam kojarzy się ona ze słońcem i gorącym latem!
👩🍳Składniki:
🥄75 ml mleka
🥄425 ml śmietanki 30 lub 36 %
🥄50 g drobnego cukru do wypieków
🥄2 łyżeczki cukru z wanilią lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
🥄2 łyżeczki żelatyny
🥄300 g mrożonych lub świeżych malin
🥄słoiczki lub inne naczynia, które będzie można uzupełnić deserem
👩🍳Przygotowanie:
Jeżeli używasz mrożonych malin rozmroź je z niewielka ilością cukru pudru.
Żelatynę zalej wodą do jej przykrycia i odstaw do napęcznienia.
Do garnuszka wlej mleko i śmietankę, teraz dodaj cukier i wanilię.
Podgrzewaj na niskiej mocy palnika od czasu do czasu mieszając do rozpuszczenia się cukru.
Żelatynę wstaw na kilka sekund (10/15) do mikrofali, żeby całkowicie się rozpuściła,
ale nie zagotowała (straci wtedy swoje właściwości). Kiedy mleko ze śmietaną zaczną się gotować
zdejmij je z ognia i dodaj rozpuszczoną żelatynę. Wymieszaj dokładnie do połączenia.
Teraz przelej mieszankę do przygotowanych naczyń i odstaw do przestygnięcia,
a później wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Gdy panna cotta stężeje zblenduj i przetrzyj przez
sitko maliny (żeby pozbyć się pestek) i udekoruj nimi deser.
Żeby było jeszcze smaczniej i pięknie dodaj na wierzch kilka listków mięty i owoce.
💙Proste prawda?
👨🍳Panna cotta będzie idealna do porannej kawy, a maliny pozwolą na chwilę
wrócić wspomnieniami do gorących letnich dni.