787 682 912 fdr@ciosl.pl

🍮🍓Dzisiaj prezentujemy Wam przepis jednej z naszych Mieszkanek na przepyszną i prostą pana cotte z malinami. Nam kojarzy się ona ze słońcem i gorącym latem!

👩‍🍳Składniki:

🥄75 ml mleka

🥄425 ml śmietanki 30 lub 36 %

🥄50 g drobnego cukru do wypieków

🥄2 łyżeczki cukru z wanilią lub 1 łyżeczka pasty z wanilii

🥄2 łyżeczki żelatyny

🥄300 g mrożonych lub świeżych malin

🥄słoiczki lub inne naczynia, które będzie można uzupełnić deserem

👩‍🍳Przygotowanie:

Jeżeli używasz mrożonych malin rozmroź je z niewielka ilością cukru pudru.

Żelatynę zalej wodą do jej przykrycia i odstaw do napęcznienia.

Do garnuszka wlej mleko i śmietankę, teraz dodaj cukier i wanilię.

Podgrzewaj na niskiej mocy palnika od czasu do czasu mieszając do rozpuszczenia się cukru.

Żelatynę wstaw na kilka sekund (10/15) do mikrofali, żeby całkowicie się rozpuściła,

ale nie zagotowała (straci wtedy swoje właściwości). Kiedy mleko ze śmietaną zaczną się gotować

zdejmij je z ognia i dodaj rozpuszczoną żelatynę. Wymieszaj dokładnie do połączenia.

Teraz przelej mieszankę do przygotowanych naczyń i odstaw do przestygnięcia,

a później wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Gdy panna cotta stężeje zblenduj i przetrzyj przez

sitko maliny (żeby pozbyć się pestek) i udekoruj nimi deser.

Żeby było jeszcze smaczniej i pięknie dodaj na wierzch kilka listków mięty i owoce.

💙Proste prawda?

👨‍🍳Panna cotta będzie idealna do porannej kawy, a maliny pozwolą na chwilę

wrócić wspomnieniami do gorących letnich dni.