Drodzy Mieszkańcy! Dzisiaj prezentujemy przepis dla osób, które w tym roku nie liczą kalorii i bardzo tęsknią za letnimi pieczonkami z ogniska.
Alternatywą dla tradycyjnych pieczonek mogą być te z piekarnika. Mamy nadzieję, że zimowa wersja letniego dania przypadnie Wam do gustu.
Przepisem na pieczonki z piekarnika podzielił się z nami pan Wojciech, który uwielbia letnie grillowanie i jedzenie prosto z ogniska. Brakowało mu tego zimą, dlatego wpadł na alternatywną wersję jednego z ulubionych, letnich dań.
Składniki (dla 4 osób): 6 średnich ziemniaków 250 gram boczku (najlepiej wybrać taki z dużą ilością mięsa) 250 gram kiełbasy 1 duża cebula kilka pieczarek przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarnkach, lubczyk, czosnek, sól olej opcjonalnie: marchewka, kapusta, buraki
Przygotowanie: Boczek pokrój w plastry, a kiełbasę w kostkę i podsmaż parę minut na rozgrzanej patelni. Boczek ma się porządnie zarumienić, kiełbasa również. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plasterki. Postaraj się, żeby były jednakowej grubości. Cebulę i pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Kiedy boczek i kiełbasa będą już gotowe poukładaj składniki warstwami w naczyniu żaroodpornym. Na spód połóż część boczku i kiełbasy, następnie część ziemniaków, cebuli i pieczarek. Między warstwy syp przyprawy. Na warstwy ziemniaków wlewaj po jednej łyżce oleju. Czynność powtórz do wykorzystania składników. Tak przygotowane pieczonki włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza (grzałka góra – dół, bez termoobiegu) i piecz przez około 45 minut, do momentu aż ziemniaki będą całkiem miękkie. Co jakiś czas ostrożnie przemieszaj danie, żeby wszystkie składniki dokładnie się upiekły. Kiedy wszystkie składniki są miękkie danie jest gotowe!
Po takim kalorycznym obiedzie dobrze jest skorzystać z jednej z naszych propozycji ćwiczeń domowych, które znajdziecie tu na Facebooku oraz stronie MOPS Częstochowa! Smacznego