787 682 912 fdr@ciosl.pl

🔹Drodzy Mieszkańcy!
👨‍🍳 Dzisiaj prezentujemy przepis dla osób, które w tym roku nie liczą kalorii i bardzo tęsknią za letnimi pieczonkami z ogniska.

👨‍🍳 Alternatywą dla tradycyjnych pieczonek mogą być te z piekarnika. Mamy nadzieję, że zimowa wersja letniego dania przypadnie Wam do gustu.

👨‍🍳 Przepisem na pieczonki z piekarnika podzielił się z nami pan Wojciech, który uwielbia letnie grillowanie i jedzenie prosto z ogniska. Brakowało mu tego zimą, dlatego wpadł na alternatywną wersję jednego z ulubionych, letnich dań.

Składniki (dla 4 osób):
🥔 6 średnich ziemniaków
🥓 250 gram boczku (najlepiej wybrać taki z dużą ilością mięsa)
🥓 250 gram kiełbasy
🧅 1 duża cebula
🍄 kilka pieczarek
🧂 przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarnkach, lubczyk, czosnek, sól
🛢️ olej
🥕🥬 opcjonalnie: marchewka, kapusta, buraki

Przygotowanie:
🍲 Boczek pokrój w plastry, a kiełbasę w kostkę i podsmaż parę minut na rozgrzanej patelni. Boczek ma się porządnie zarumienić, kiełbasa również.
🍲 Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plasterki. Postaraj się, żeby były jednakowej grubości.
🍲 Cebulę i pieczarki obierz i pokrój w plasterki.
🍲 Kiedy boczek i kiełbasa będą już gotowe poukładaj składniki warstwami w naczyniu żaroodpornym.
🍲 Na spód połóż część boczku i kiełbasy, następnie część ziemniaków, cebuli i pieczarek. Między warstwy syp przyprawy. Na warstwy ziemniaków wlewaj po jednej łyżce oleju.
🍲 Czynność powtórz do wykorzystania składników.
🍲 Tak przygotowane pieczonki włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza (grzałka góra – dół, bez termoobiegu) i piecz przez około 45 minut, do momentu aż ziemniaki będą całkiem miękkie.
🍲 Co jakiś czas ostrożnie przemieszaj danie, żeby wszystkie składniki dokładnie się upiekły.
🍲 Kiedy wszystkie składniki są miękkie danie jest gotowe!

👨‍🍳🤸 Po takim kalorycznym obiedzie dobrze jest skorzystać z jednej z naszych propozycji ćwiczeń domowych, które znajdziecie tu na Facebooku oraz stronie MOPS Częstochowa!
💙 Smacznego 💙