787 682 912 fdr@ciosl.pl

👩‍🍳 Drodzy Mieszkańcy dzisiaj mamy dla Was przepis pani Anety na pyszne roladki szpinakowe z łososiem.
👩‍🍳 Takie roladki świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie, kolację czy jako przystawkę na małe rodzinne spotkanie.

Składniki (na jedną roladę):
🥬 250 g rozdrobnionego, mrożonego szpinaku
🧈 1 łyżka masła
🧄 2 ząbki czosnku
🥚 2 jajka
🥄 1 płaska łyżka mąki
🥛 1 serek do smarowania śmietankowy, chrzanowy lub z ziołami
🐟 150 g wędzonego łososia
🧂 Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
👩‍🍳 Szpinak przesmaż na maśle z czosnkiem i innymi przyprawami.
👩‍🍳 Kiedy będzie już gotowy dobrze go wystudź.
👩‍🍳 Białka ubij na sztywną pianę, dodaj żółtka i ubijaj jeszcze chwilkę.
👩‍🍳 Do ubitych jajek dodaj łyżkę mąki i przestudzony szpinak. Wymieszaj dokładnie ze sobą.
👩‍🍳 Prostokątną formę o wymiarach 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej na nią ciasto.
👩‍🍳 Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz około 10 minut.
👩‍🍳 Kiedy ciasto będzie dobrze wystudzone posmaruj je wybranym serkiem, nałóż na to łososia i zawiń jak roladę.
👩‍🍳 Pozostaw tak roladkę na minimum godzinę w lodówce, żeby ładnie się ze sobą skleiła.
👩‍🍳 I gotowe! Teraz wystarczy pokroić roladę na mniejsze części i zjeść ze smakiem.

💁 Dlaczego nasza roladka jest zdrowa?
🥬 Szpinak – ma właściwości antynowotworowe, chroni przed miażdżycą, obniża ciśnienie.
🐟 Łosoś – normalizuje ciśnienie krwi, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.
💙 Życzymy smacznego!

💁 Masz ciekawy przepis, którym chcesz podzielić się z innymi? Koniecznie skontaktuj się z animatorem lokalnym, chętnie przekażemy go innym Mieszkańcom!