Drodzy Mieszkańcy dzisiaj mamy dla Was przepis pani Anety na pyszne roladki szpinakowe z łososiem. Takie roladki świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie, kolację czy jako przystawkę na małe rodzinne spotkanie.
Składniki (na jedną roladę): 250 g rozdrobnionego, mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 płaska łyżka mąki 1 serek do smarowania śmietankowy, chrzanowy lub z ziołami 150 g wędzonego łososia Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie: Szpinak przesmaż na maśle z czosnkiem i innymi przyprawami. Kiedy będzie już gotowy dobrze go wystudź. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj żółtka i ubijaj jeszcze chwilkę. Do ubitych jajek dodaj łyżkę mąki i przestudzony szpinak. Wymieszaj dokładnie ze sobą. Prostokątną formę o wymiarach 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej na nią ciasto. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz około 10 minut. Kiedy ciasto będzie dobrze wystudzone posmaruj je wybranym serkiem, nałóż na to łososia i zawiń jak roladę. Pozostaw tak roladkę na minimum godzinę w lodówce, żeby ładnie się ze sobą skleiła. I gotowe! Teraz wystarczy pokroić roladę na mniejsze części i zjeść ze smakiem.
Dlaczego nasza roladka jest zdrowa? Szpinak – ma właściwości antynowotworowe, chroni przed miażdżycą, obniża ciśnienie. Łosoś – normalizuje ciśnienie krwi, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Życzymy smacznego!
Masz ciekawy przepis, którym chcesz podzielić się z innymi? Koniecznie skontaktuj się z animatorem lokalnym, chętnie przekażemy go innym Mieszkańcom!