Drodzy Mieszkańcy, dzisiaj mamy dla Was przepis jednego z Mieszkańców na ekspresowe ciastko czekoladowe z płynnym środkiem. Sprawdzi się ono idealnie do niedzielnej kawy, albo dla niezapowiedzianych gości. Fondanty to bardzo łatwe do przygotowania ciastka, które mają mocno ścięte, chrupiące brzegi i pyszną, płynną, ciepłą czekoladę w środku.
Składniki: 180 g mąki pszennej, 120 g masła, 3 jajka, 60 g drobnego cukru do wypieków, 120 g czekolady mlecznej/białej/gorzkiej – należy wybrać jeden rodzaj czekolady, opcjonalnie – owoce dla przełamania słodkości.
Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 200 stopni (grzałka góra-dół). Kokilki, kubki lub filiżanki wysmaruj dokładnie masłem w środku. Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszaj. Jajka utrzyj z cukrem, ale tylko do rozpuszczenia się cukru. Nie napowietrzaj za bardzo masy. Wystudź delikatnie czekoladę z masłem i wlej delikatnie do masy jajecznej. Wymieszaj całość mikserem na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Twoja masa powinna lekko zgęstnieć. Do ciasta wsyp przesianą przez sitko mąkę w kilku partiach. Naczynia wypełnij do 3/4 wysokości (jeżeli używasz zwykłych, porcelanowych kubków, napełnij je mniej więcej do połowy wysokości). Fondanty piecz około 10 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie od razu wyjmij je na blat, a następnie z naczyń na talerzyk. Cały myk przy przygotowywaniu tego ciastka polega na tym, żeby za bardzo go nie przeciągnąć w piekarniku tak, żeby środek faktycznie został płynny.
Czekoladowe ciastko dobrze jest zjeść w towarzystwie ulubionych owoców!
Czekolada dodaje nam endorfin, więc warto raz na jakiś czas pokusić się o takie małe przyjemności Życzymy smacznego! Masz ulubiony przepis i chcesz podzielić się nim z mieszkańcami? Skontaktuj się z Nami! Chętnie udostępnimy go innym.