787 682 912 fdr@ciosl.pl

🍮 Drodzy Mieszkańcy, dzisiaj mamy dla Was przepis jednego z Mieszkańców na ekspresowe ciastko czekoladowe z płynnym środkiem.
🍮 Sprawdzi się ono idealnie do niedzielnej kawy, albo dla niezapowiedzianych gości.
🍮 Fondanty to bardzo łatwe do przygotowania ciastka, które mają mocno ścięte, chrupiące brzegi i pyszną, płynną, ciepłą czekoladę w środku.

Składniki:
🍫 180 g mąki pszennej,
🍫 120 g masła,
🍫 3 jajka,
🍫 60 g drobnego cukru do wypieków,
🍫 120 g czekolady mlecznej/białej/gorzkiej – należy wybrać jeden rodzaj czekolady,
🍫 opcjonalnie – owoce dla przełamania słodkości.

Przygotowanie:
👨‍🍳 Piekarnik nagrzej do 200 stopni (grzałka góra-dół). Kokilki, kubki lub filiżanki wysmaruj dokładnie masłem w środku.
👨‍🍳 Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszaj.
👨‍🍳 Jajka utrzyj z cukrem, ale tylko do rozpuszczenia się cukru. Nie napowietrzaj za bardzo masy.
👨‍🍳 Wystudź delikatnie czekoladę z masłem i wlej delikatnie do masy jajecznej.
👨‍🍳 Wymieszaj całość mikserem na niskich obrotach tylko do połączenia składników.
👨‍🍳 Twoja masa powinna lekko zgęstnieć.
👨‍🍳 Do ciasta wsyp przesianą przez sitko mąkę w kilku partiach.
👨‍🍳 Naczynia wypełnij do 3/4 wysokości (jeżeli używasz zwykłych, porcelanowych kubków, napełnij je mniej więcej do połowy wysokości).
👨‍🍳 Fondanty piecz około 10 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie od razu wyjmij je na blat, a następnie z naczyń na talerzyk.
👨‍🍳 Cały myk przy przygotowywaniu tego ciastka polega na tym, żeby za bardzo go nie przeciągnąć w piekarniku tak, żeby środek faktycznie został płynny.

🍮 Czekoladowe ciastko dobrze jest zjeść w towarzystwie ulubionych owoców!

🍮 Czekolada dodaje nam endorfin, więc warto raz na jakiś czas pokusić się o takie małe przyjemności Życzymy smacznego!
💙 💙 Masz ulubiony przepis i chcesz podzielić się nim z mieszkańcami? 💙 Skontaktuj się z Nami! ☎️ 💙Chętnie udostępnimy go innym.