Czy wiecie, że właśnie dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofrów?
Te złociutkie pyszności przywędrowały do nas z Belgii i na pewno nie jednej osobie kojarzą się z morzem, latem i słońcem.
Tak naprawdę gofry możemy jeść ze wszystkim z czym chcemy.
Dwójka Mieszkańców naszej dzielnicy podzieliła się z nami przepisami na swoje ulubione gofry.
Pierwszym przepis jest na klasyczne gofry na słodko od pana Stanisława, które przypominają mu o pięknych chwilach na wakacjach.
Składniki:
4 jajka
2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
0,5 szklanki oleju
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Gofrownicę posmarować oliwą i porządnie nagrzać.
Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich pianę.
Resztę składników wymieszać rózgą do ich połączenia.
Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać całość łyżką.
Smażyć w nagrzanej gofrownicy.
Dodać ulubione dodatki i gotowe.
Drugi przepis na gofry dostaliśmy od Pani Patrycji, dietetyczki. Te gofry są wytrawne i świetnie sprawdzą się jako śniadanie, albo szybki lunch!
Składniki:
4 jajka
80 g mąki owsianej
pół cukinii
pół papryki
łyżeczka proszku do pieczenia
przyprawy
łyżka nasion chia
Gofrownicę posmaruj dokładnie oliwą i nagrzej.
Ubij białka na sztywną pianę.
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
Paprykę umyj i pokrój w drobną kosteczkę.
Wymieszaj z pozostałymi składnikami, a na końcu dodaj pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją łyżką.
Po usmażeniu wystudź lekko gofry i dodaj do nich ulubione dodatki.
Żeby Twoje gofry były bardziej syte możesz dodać do nich np pierś z kurczaka, ulubiony ser czy dodatkowe warzywa.
Dziękujemy naszym Mieszkańcom za przesłane przepisy, i życzymy wszystkim smacznego gofrowania!
To które gofry wybieracie?