787 682 912 fdr@ciosl.pl

Dzisiaj jedna z Mieszkanek, pani Luiza zabierze nas ze sobą w smakowitą kulinarną podróż na Białoruś!
Kuchnia białoruska jest kuchnią bardzo prostą, opartą na tym co uda się wyhodować samemu, jest też bardzo pożywna i tania.
Babka ziemniaczana albo inaczej ,,Tarciuch” to proste danie z ziemniaków, cebuli i słoniny/boczku.

Składniki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 jajko
2 łyżki mąki razowej j lub kaszy manny
kawałek wędzonego boczku
kawałek kiełbasy
przyprawy – sól, pieprz, czosnek, czosnek niedźwiedzi

Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.
Boczek pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć (bez dodatku tłuszczu).
Kiełbasę pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie składniki przełożyć do jednej miski i dokładnie wymieszać, dodać mąkę, przyprawy i jajko.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.

Masę przełożyć do keksówki, albo okrągłej tortownicy.
Piec danie przez około godzinę.
Skórka z wierzchu powinna być bardzo chrupiąca, a środek miękki.

,,Tarciuch” najlepiej będzie smakował z sosem grzybowym albo kwaśną śmietaną.
Pyszny będzie też następnego dnia po podgrzaniu go na patelni.
Danie jest niesamowicie syte! Jadali je najczęściej rolnicy pracujący w polu, gdyż dodawało im siły do pracy przez większość dnia.
Życzymy smacznego i dziękujemy za przesłanie przepisu!
Macie jakieś ciekawe przepisy przywiezione z podróży?
Koniecznie podzielcie się nimi z Nami!
Domowe odkrywanie nowych smaków, może być świetnym sposobem na poznawanie odległych zakątków świata!