787 682 912 fdr@ciosl.pl

🥒🥬 Kiszonki są znane od wielu, wielu lat! W dawnych czasach prawie wszyscy kisili kapustę czy ogórki.

🥒🥬 Kiszone produkty są prawdziwą bombą witaminową dla naszego organizmu!

🥒🥬 Od jakiegoś czasu produkty kiszone są nazywane polskim ,,superfoods” i coraz bardziej wracają na nasze stoły.

💊 Dlaczego te produkty są zdrowe dla naszego organizmu?

✔️ Zawierają bakterie mlekowe, które mają działanie probiotyczne.

✔️ Świetnie wpływają na nasz układ trawienny oraz florę bakteryjną.

✔️ Wpływają pozytywnie na ilość cholesterolu oraz cukru
we krwi.

✔️ Zawierają duże ilości witamin takich jak C, E, K,
a także witaminy z grupy B.

✔️ Są bogate w sole mineralne oraz związki siarki, które wpływają na wzmocnienie włosów, skóry i paznokci.

✔️ Mają pozytywny wpływ na układ nerwowy.

✔️ Świetnie odkwaszają organizm.

✔️ Przyspieszają metabolizm, dlatego poleca się je szczególnie osobom na diecie.

✔️ Z czego można robić kiszonki? Praktycznie
ze wszystkiego!

🥣 Najpopularniejsze produkty kiszone, z którymi spotykamy się na co dzień:

🥬 biała kapusta

🥒 ogórki

🌶️ papryka

🥔 buraki

🥕 marchew

🍞 kwas chlebowy

🥣 Zachęcamy jeść kiszonki szczególnie zimą i jesienią!

🥣 Dobrze jest też kisić produkty samemu w domu, to nie jest takie trudne!

👉 https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kiszona-kapusta

👉 https://aniagotuje.pl/przepis/ogorki-kiszone