




Kiszonki są znane od wielu, wielu lat! W dawnych czasach prawie wszyscy kisili kapustę czy ogórki.









Kiszone produkty są prawdziwą bombą witaminową dla naszego organizmu!









Od jakiegoś czasu produkty kiszone są nazywane polskim ,,superfoods” i coraz bardziej wracają na nasze stoły.

Dlaczego te produkty są zdrowe dla naszego organizmu?









Zawierają bakterie mlekowe, które mają działanie probiotyczne.









Świetnie wpływają na nasz układ trawienny oraz florę bakteryjną.









Wpływają pozytywnie na ilość cholesterolu oraz cukru
we krwi.









Zawierają duże ilości witamin takich jak C, E, K,
a także witaminy z grupy B.









Są bogate w sole mineralne oraz związki siarki, które wpływają na wzmocnienie włosów, skóry i paznokci.









Mają pozytywny wpływ na układ nerwowy.









Świetnie odkwaszają organizm.









Przyspieszają metabolizm, dlatego poleca się je szczególnie osobom na diecie.









Z czego można robić kiszonki? Praktycznie
ze wszystkiego!



Najpopularniejsze produkty kiszone, z którymi spotykamy się na co dzień:




biała kapusta




ogórki

papryka

buraki

marchew

kwas chlebowy



Zachęcamy jeść kiszonki szczególnie zimą i jesienią!



Dobrze jest też kisić produkty samemu w domu, to nie jest takie trudne!


https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kiszona-kapusta


https://aniagotuje.pl/przepis/ogorki-kiszone

