787 682 912 fdr@ciosl.pl

Czas na nowalijki!
Jeden z Mieszkańców, pan Szymon uwielbia sezonowe, wczesnowiosenne warzywa.
Podzielił się z nami przepisem na zieloną tartę wiosenną, która jest prosta, szybka i niezwykle zdrowa.
Tarta jest z samymi warzywami więc będzie idealna dla osób nie jedzących mięsa.

Składniki:
kilka sztuk szparagów,
zielona papryka,
cukinia,
cebula dymka,
młoda marchewka,
nać pietruszki,
oliwki,
ser pleśniowy (może być z ziołami albo pieprzem)
śmietana 18 %,
jajko,
ciasto francuskie,
przyprawy.

Przygotowanie:
Przygotuj warzywa – wszystkie je dokładnie umyj, szparagi obierz i odetnij zdrewniałe części, a następnie pokrój na małe kawałki.
Następnie podsmaż szparagi kilka chwil na oliwie, dodaj dwie łyżki masła i znowu podsmaż kilka minut.
Formę do tart wyłóż ciastem francuskim, dokładnie rozkładając ją na brzegach.
Następnie wyłóż spód ciasta folią spożywczą, wysyp grochem albo gruba kaszą i podpiecz kilka chwil w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W tym czasie w miseczce wymieszaj jajka ze śmietaną i przyprawami.
Kiedy ciasto lekko się zarumieni wyjmij je z piekarnika, wyłóż na nie przygotowane warzywa i zalej rozmąconym jajkiem ze śmietaną.
Na wierzch ułóż ser pleśniowy i włóż do piekarnika na ok 12/15 min. Do momentu zarumienienia się wierzchu tarty.
Gotową, ciepłą tartę posyp posiekaną natką pietruszki i gotowe!
Tatra świetnie będzie smakowała z sosem jogurtowo-ziołowym lub czosnkowym!

Dlaczego warto jeść młode warzywa?
Bo są one bardzo bogate w składniki odżywcze!
Warto jednak zadbać o samodzielne wyhodowanie rzodkiewki, sałaty czy rzeżuchy. Będziemy mieć wtedy 100 % pewności, że spożywane przez nas warzywa będą zdrowe i nienaszpikowane zbędnymi środkami ochrony roślin.

Dziękujemy panu Szymonowi za przepis, a Wam drodzy Mieszkańcy życzymy smacznego!
Macie jakiś sprawdzony przepis z nowalijkami?
Koniecznie podzielcie się nim z nami w komentarzu!