787 682 912 fdr@ciosl.pl

🍽️ Drodzy Mieszkańcy dzisiaj chcemy Wam zaprezentować przepis jednej z Mieszkanek, pani Kasi na zdrowy obiad prosto z podróży na Bałkany.

🍽️ Wpadła na niego kiedy z wakacji przywiozła sobie ajvar. Jak sama powiedziała ten przepis przenosi ją wspomnieniami do słonecznej Macedonii.

🌶️ 🍆 Ajvar to lekko pikantna pasta warzywna z papryki, bakłażanów, czosnku oraz octu i przypraw. Spożywa się go głównie na Bałkanach.

👩‍🍳 Składniki:

🍆 duża pierś z kurczaka
🍆 słoik ajvaru
🍆 puszka krojonych pomidorów
🍆 mała cukinia
🍆 cebula
🍆 dwa ząbki czosnku
🍆 oliwa z oliwek
🍆 makaron pełnoziarnisty

👩‍🍳 Przygotowanie.

🍲 Kurczaka umyj i pokrój na duże kawałki, a następnie wymieszaj z 4 łyżkami ajvaru i odstaw do lodówki na godzinę.

🍲 W tym czasie przygotuj warzywa – cukinię i cebulę pokrój w kostkę lub pół – plastry, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

🍲 Podsmaż całość kilka minut.

🍲 Na patelnię dodaj ajvar i pomidory w puszce.

🍲 Podduś całość pod przykryciem przez ok 7 minut.

🍲 Zamarynowane mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej gorącym sosem warzywnym.

🍲 Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
około 25-30 minut. Nie dłużej bo mięso zrobi się suche.

🍲 Makaron ugotuj tak jak lubisz i polej go gotowym sosem
z kurczakiem.

🍽️ I gotowe!

🍽️ Życzymy smacznego!

☀️ Czy wam też taki obiad kojarzy się ze słońcem?
☀️ Dobre jedzenie powinno przywoływać dobre wspomnienia takie jak u pani Kasi!