Dzisiaj w ,,Zielonej kuchni” Grosza proponujemy Wam przepis na szybki, zdrowy obiad.
Przepis podesłała Nam jedna z Mieszkanek naszej dzielnicy. Jest to danie, które przywołuje jej wspomnienia z wycieczki do krajów orientu.
Kurczak w curry z ryżem i warzywami!
Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duża czerwona papryka 1 czerwona cebula kilka ząbków czosnku mały kawałek imbiru 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml) pół szklanki wody kilka łyżek oliwy półtorej łyżki przyprawy curry 1 łyżka łagodnej pasty z curry – opcjonalnie ryż
Przygotowanie: Kurczaka i warzywa umyj, obierz i pokrój w sporą kostkę. Do kurczaka dodaj przyprawę curry i odstaw na kilka minut. Rozgrzej patelnię z oliwą, a następnie podsmaż na niej przygotowaną cebulę i paprykę. Do warzyw dodaj kurczaka oraz imbir i czosnek. Podsmaż danie kilka minut, a następnie wlej wodę i mleko kokosowe. Jeżeli używasz pasty curry dodaj ją w tym momencie do swojego dania. Zredukuj lekko swoje danie tak, żeby nadmiar wody wyparował. Sprawdź czy posiłek nie jest dla ciebie za ostry, jeśli jest dodaj jeszcze kilka łyżek mleka kokosowego. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Wystarczy teraz wyłożyć całość na talerz, posypać kolendrą i… przenieść się w myślach do aromatycznych Indii.
Pewnie niewiele osób wie, ale mieszanka przypraw curry ma zbawienną moc dla naszej wagi! Mieszkańcy Azji uważają, że jest to jedna z najzdrowszych przypraw na świecie. Przywraca ona prawidłowe funkcjonowanie wątroby, reguluje procesy trawienne, zmniejsza apetyt, a nawet obniża ryzyko cukrzycy i chorób serca!