787 682 912 fdr@ciosl.pl

#DOSLOstatniGrosz

🟢 Dzisiaj w ,,Zielonej kuchni” Grosza proponujemy Wam przepis na szybki, zdrowy obiad.

🟢 Przepis podesłała Nam jedna z Mieszkanek naszej dzielnicy. Jest to danie, które przywołuje jej wspomnienia z wycieczki do krajów orientu. 🌏🥻

🥘 Kurczak w curry z ryżem i warzywami!

Składniki:
🟢 1 podwójna pierś z kurczaka
🟢 1 duża czerwona papryka
🟢 1 czerwona cebula
🟢 kilka ząbków czosnku
🟢 mały kawałek imbiru
🟢 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
🟢 pół szklanki wody
🟢 kilka łyżek oliwy
🟢półtorej łyżki przyprawy curry
🟢 1 łyżka łagodnej pasty z curry – opcjonalnie
🟢 ryż

Przygotowanie:
🥘 Kurczaka i warzywa umyj, obierz i pokrój w sporą kostkę.
🥘 Do kurczaka dodaj przyprawę curry i odstaw na kilka minut.
🥘 Rozgrzej patelnię z oliwą, a następnie podsmaż na niej przygotowaną cebulę i paprykę.
🥘 Do warzyw dodaj kurczaka oraz imbir i czosnek.
🥘 Podsmaż danie kilka minut, a następnie wlej wodę i mleko kokosowe. Jeżeli używasz pasty curry dodaj ją w tym momencie do swojego dania.
🥘 Zredukuj lekko swoje danie tak, żeby nadmiar wody wyparował.
🥘 Sprawdź czy posiłek nie jest dla ciebie za ostry, jeśli jest dodaj jeszcze kilka łyżek mleka kokosowego.
🥘 Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
🥘 Wystarczy teraz wyłożyć całość na talerz, posypać kolendrą i… przenieść się w myślach do aromatycznych Indii.

🥢 Pewnie niewiele osób wie, ale mieszanka przypraw curry ma zbawienną moc dla naszej wagi!
🥢 🥻 Mieszkańcy Azji uważają, że jest to jedna z najzdrowszych przypraw na świecie.
🥢 Przywraca ona prawidłowe funkcjonowanie wątroby, reguluje procesy trawienne, zmniejsza apetyt, a nawet obniża ryzyko cukrzycy i chorób serca!

Życzymy smacznego!