787 682 912 fdr@ciosl.pl

Dzisiaj w ,,Zielonej kuchni Grosza” proponujemy przepis na zdrową i szybką sałatkę ,,Zielono mi”.

Zapewne już wiecie, że co zielone to zdrowe.

Nasza sałatka jest więc bombą witamin i minerałów!

Składniki:

Cukinia ok. 40 dag.

Jest warzywem lekkostrawnym o łagodnym smaku.

Dostarczy nam wapnia, fosforu i magnezu. Jest też bogata w witaminę C i A.

Fasolka szparagowa zielona bądź żółta ok. 40 dag.

Polecana cukrzykom i kobietą w ciąży. Źródło fosforu, potasu i witaminy A

Orzechy włoskie 10 dag.

Obniżają poziom cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Są bogate w białko i kwasy omeg-3

Gałązka natki pietruszki.

Zawiera wiele witamin i soli mineralnych, dzięki czemu wspiera naszą odporność i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.

Oliwa z oliwek ok. 2łyżki.

Zawiera dobroczynne kwasy tłuszczowe oraz przeciwutleniacze

Kilka kropel cytryny.

Wzmacnia odporność i poprawia pracę systemu immunologicznego.

Przygotowanie:

Umyj cukinię, pokrój ją w plastry, a później w paski

Fasolę gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko

Orzechy włoskie siekamy

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy oliwę z oliwek, skrapiamy cytryną i posypujemy posiekaną natką z pietruszki.

Smacznego!!!

Prosto, zdrowo, smacznie i zielono!

Podzielcie się z Nami waszymi przepisami na zdrowe i zielone dania.

Czekamy! 572376590