Dzisiaj w ,,Zielonej kuchni Grosza” proponujemy przepis na zdrową i szybką sałatkę ,,Zielono mi”.
Zapewne już wiecie, że co zielone to zdrowe.
Nasza sałatka jest więc bombą witamin i minerałów!
Składniki:
Cukinia ok. 40 dag.
Jest warzywem lekkostrawnym o łagodnym smaku.
Dostarczy nam wapnia, fosforu i magnezu. Jest też bogata w witaminę C i A.
Fasolka szparagowa zielona bądź żółta ok. 40 dag.
Polecana cukrzykom i kobietą w ciąży. Źródło fosforu, potasu i witaminy A
Orzechy włoskie 10 dag.
Obniżają poziom cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Są bogate w białko i kwasy omeg-3
Gałązka natki pietruszki.
Zawiera wiele witamin i soli mineralnych, dzięki czemu wspiera naszą odporność i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.
Oliwa z oliwek ok. 2łyżki.
Zawiera dobroczynne kwasy tłuszczowe oraz przeciwutleniacze
Kilka kropel cytryny.
Wzmacnia odporność i poprawia pracę systemu immunologicznego.
Przygotowanie:
Umyj cukinię, pokrój ją w plastry, a później w paski
Fasolę gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko
Orzechy włoskie siekamy
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy oliwę z oliwek, skrapiamy cytryną i posypujemy posiekaną natką z pietruszki.
Smacznego!!!
Prosto, zdrowo, smacznie i zielono!
Podzielcie się z Nami waszymi przepisami na zdrowe i zielone dania.
Czekamy! 572376590