Dzisiaj w ,,Zielonej kuchni Grosza” rozpoczynamy sezon grillowy!!!
Weekend majowy coraz bliżej, więc mamy dla Was wersję ,,fit” szaszłyków z dużą ilością warzyw na grilla lub do piekarnika.
Składniki (na 4 porcje):
ok 550 g piersi z kurczaka
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/2 zielonej papryki
Mała cukinia
Zielona pasta curry
Zioła: majeranek, bazylia, cząber, oregano
Patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Kurczaka umyj i pokrój w kostkę
Następnie wymieszaj go z przygotowanymi ziołami (majerankiem, bazylią, cząbrem, bazylią) i zieloną pastą curry
i odstaw do lodówki, aby nasiąkną marynatą
Warzywa pokrój w kostkę
Kawałki kurczaka i warzyw posmaruj olejem rzepakowym
Później nadziewaj na patyczki kawałki warzyw i mięsa, na przemiennie
Grillujemy, aż kawałki piersi będą upieczone (ok. 15 min. na każdej z stron)
Smacznego!!!
Pamiętajcie o grilowaniu na przeznaczonych do tego tackach, gdyż tłuszcz wyciekający podczas grilowania spala się wydzielając szkodliwe zawiązki chemiczne.
A co Wy upieczecie w weekend majowy?
Czekamy na komentarze!