787 682 912 fdr@ciosl.pl

Dzisiaj w ,,Zielonej kuchni Grosza” rozpoczynamy sezon grillowy!!!

Weekend majowy coraz bliżej, więc mamy dla Was wersję ,,fit” szaszłyków z dużą ilością warzyw na grilla lub do piekarnika.

Składniki (na 4 porcje):

ok 550 g piersi z kurczaka

1/2 czerwonej papryki

1/2 żółtej papryki

1/2 zielonej papryki

Mała cukinia

Zielona pasta curry

Zioła: majeranek, bazylia, cząber, oregano

Patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Kurczaka umyj i pokrój w kostkę

Następnie wymieszaj go z przygotowanymi ziołami (majerankiem, bazylią, cząbrem, bazylią) i zieloną pastą curry

i odstaw do lodówki, aby nasiąkną marynatą

Warzywa pokrój w kostkę

Kawałki kurczaka i warzyw posmaruj olejem rzepakowym

Później nadziewaj na patyczki kawałki warzyw i mięsa, na przemiennie

Grillujemy, aż kawałki piersi będą upieczone (ok. 15 min. na każdej z stron)

Smacznego!!!

Pamiętajcie o grilowaniu na przeznaczonych do tego tackach, gdyż tłuszcz wyciekający podczas grilowania spala się wydzielając szkodliwe zawiązki chemiczne.

A co Wy upieczecie w weekend majowy?

Czekamy na komentarze!