787 682 912 fdr@ciosl.pl

Dzisiaj w ,,Zielonej kuchni Grosza” prezentujemy wiosenną sałatkę z Mniszkiem Lekarskim.

Jest ona idealnym połączeniem gorzkiego smaku liści mlecza ze słodkim burakiem i octem balsamicznym. Smakuje wyśmienicie!!!

Mniszek lekarski jest doskonałym źródłem potasu, pomaga w niestrawności oraz reguluje pracę nerek i wątroby. Warto więc przyrządzić sobie taklą wiosenną sałatkę!

Będziemy potrzebować:

2 średnie buraki

ser owczy

liście mlecza

orzeszki pinii

oliwa z oliwek

ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:

Buraki owijamy w folię aluminiową pieczemy ok. 1,5 godziny ( ich miękkość sprawdzamy nakłuwając widelcem). Buraki można też ugotować, ale pieczony burak ma bardziej intensywny smak i mocny bordowy kolor.

Liście mlecza jeśli są duże to kroimy, natomiast drobne układamy w całości w naczyniu.

Buraka kroimy w szerokie plastry, a następnie jeszcze na pół i układamy na liściach.

Ser owczy ścieramy na grubych oczkach tarki.

Na patelni prażymy orzeszki piniowe, aż się delikatnie ze złocą i posypujemy nimi wierzch sałatki.

Na koniec polewamy oliwą z oliwek oraz skrapiamy octem balsamiczny.

Gotowe! Smacznego!