787 682 912 fdr@ciosl.pl

#DOSLGrabówka

Drodzy Mieszkańcy Grabówki kolejne popisowe danie naszej Mieszkanki to przepis, w którym podstawa to warzywa, tak bardzo nielubiane przez najmłodszych.
Pani Roksana przekazała nam przepis, w którym podstawowym składnikiem jest ciecierzyca.
Smaczne i proste danie do przygotowania dzięki, któremu możemy naszym najmłodszym wprowadzić warzywa do jadłospisu w bardzo apetycznej postaci.

Składniki:
300 g ugotowanej ciecierzycy ( może być z puszki )
2 łyżki płynu z zalewy lub ugotowanej ciecierzycy
1 jajko
1 ząbek czosnku
3 łyżki mąki (np. z ciecierzycy, kukurydzianej, pszennej )
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka kminu rzymskiego,
1 łyżeczka pasty tahini
oliwa, olej lub masło klarowane
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Ciecierzycę odcedzić ( zachowaj ok, 2 łyżek płynu) zmiksować masę ( nie musi być idealnie gładka, mogą w niej pozostać drobne kawałki ).
Do tak przygotowanej masy dodać płyn z ciecierzycy, jajko, czosnek (przeciśnięty przez praskę, ewentualnie starty na tarce), mąkę ( przesiać przez sitko, dodać proszek do pieczenia i sodę).
Delikatnie wymieszać wszystkie składniki na jednolita masę.
Kolejny krok to już pieczenie. Rozgrzać patelnię, posmarować ją oliwą, nałożyć po ok. 1 i 1/2 łyżki masy na 1 placek i delikatnie rozprowadzić na grubość ok. 1 cm.
Smażyć bez przewracania przez ok. 1,5 minuty aż będą zrumienione od spodu i urosną. Wówczas przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Placki już gotowe! Można je podać z sałatką z pomidorów i awokado.
Pyszny obiad w kilka minut a zaskoczy wszystkich domowników.
#zdroweodżywianie