787 682 912 fdr@ciosl.pl

#DOSLGrabówka

Dziś w ramach naszego cyklu: ,,Zdrowe odżywianie. Kulinarne propozycje,” prezentujemy pomysł jednej z naszych Mieszkanek na pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie.👨‍👨‍👧‍👧

✅Wszyscy wiemy, że jest to najważniejszy posiłek. Dodaje nam energii na cały dzień.

Tradycją w domu Pani Joli jest wyjątkowe śniadanie przyrządzane w niedzielny poranek przez jej męża.

✅Tarta z brokułami i serem feta zapiekana w piecu, to świetna alternatywa dla tradycyjnego posiłku.🥦🥧

✅Oto przepis naszej Mieszkanki:

🥦 1 opakowanie cista francuskiego,

🥦 brokuł,

🥦 120g sera feta,

🥦 3 jajka,

🥦 100 ml śmietany 18%,

🥦 2 ząbki czosnku,

🥦 sól, pieprz do smaku.

✅Formę na tartę wyłożyć gotowym, schłodzonym ciastem francuskim. Nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.🥧

✅Brokuł umyć, podzielić na różyczki, gotować na parze przez około 15 minut. 🥦

✅Jajka wymieszać ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i pieprzem.🧄 🥚🧂

✅Na podpieczonym spodzie ułożyć brokuł i pokrojoną w kostkę fetę. Zalać masą jajeczno-śmietanową. Wstawić do piekarnika na kolejne 30-40 minut.🥚🥦🥧

Zapraszam do podzielenia się z nami tradycyjnymi potrawami, które goszczą w Waszych domach! 👨‍👨‍👧‍👦