787 682 912 fdr@ciosl.pl

#DOSLGrabówka

Dziś z ramach cyklu “Kulinarne wyzwania – Inspiracje naszych Mieszkańców i ich pomysły na dania FIT” przedstawiamy przepis nadesłany przez pana Michała. Jest to popisowe danie przygotowane przez naszego uczestnika.

Makaron ze szpinakiem – prosty, a zarazem bardzo szybki sposób na przygotowanie obiadu dla rodziny.

Oto przepis i sposób wykonania pana Michała.

Składniki:

🥘paczkę makaronu, np. świderki, wstążki,

🥘2 piersi z kurczaka,

🥘paczkę szpinaku,

🥘1 cebulę,

🥘czosnek,

🥘śmietanę 12% (można zastąpić jogurtem naturalnym),

🥘ser mozzarella (jeden krążek ewentualnie ser gołda),

🥘1 kostka rosołowa,

🥘oliwa z oliwek,

🥘sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

1. Mięso pokrój w kostkę i zamarynuj je w oliwie z oliwek oraz w rozpuszczonej kostce rosołowej.🍽🥣

2. Na patelni zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj mięso. 🍽🥣

3. Jak mięso będzie już gotowe, dodaj posiekany szpinak oraz czosnek.🍽🥣

4. Gotuj 5 minut, następnie dodaj jogurt bądź śmietanę 12% oraz ser mozzarella (pokrojony drobno ewentualnie starty na tarce).🍽🥣

5. Danie jest gotowe w momencie, gdy ser się rozpuści.🍽🥣

6. Makaron wyłóż na talerz i polej przygotowanym sosem. Na koniec całość posyp tartym serem.🍽🥣

Życzymy smacznego i zachęcamy do dzielenia się Waszymi pomysłami!