#DOSLGrabówka
Dziś z ramach cyklu “Kulinarne wyzwania – Inspiracje naszych Mieszkańców i ich pomysły na dania FIT” przedstawiamy przepis nadesłany przez pana Michała. Jest to popisowe danie przygotowane przez naszego uczestnika.
Makaron ze szpinakiem – prosty, a zarazem bardzo szybki sposób na przygotowanie obiadu dla rodziny.
Oto przepis i sposób wykonania pana Michała.
Składniki:
🥘paczkę makaronu, np. świderki, wstążki,
🥘2 piersi z kurczaka,
🥘paczkę szpinaku,
🥘1 cebulę,
🥘czosnek,
🥘śmietanę 12% (można zastąpić jogurtem naturalnym),
🥘ser mozzarella (jeden krążek ewentualnie ser gołda),
🥘1 kostka rosołowa,
🥘oliwa z oliwek,
🥘sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Mięso pokrój w kostkę i zamarynuj je w oliwie z oliwek oraz w rozpuszczonej kostce rosołowej.🍽🥣
2. Na patelni zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj mięso. 🍽🥣
3. Jak mięso będzie już gotowe, dodaj posiekany szpinak oraz czosnek.🍽🥣
4. Gotuj 5 minut, następnie dodaj jogurt bądź śmietanę 12% oraz ser mozzarella (pokrojony drobno ewentualnie starty na tarce).🍽🥣
5. Danie jest gotowe w momencie, gdy ser się rozpuści.🍽🥣
6. Makaron wyłóż na talerz i polej przygotowanym sosem. Na koniec całość posyp tartym serem.🍽🥣
Życzymy smacznego i zachęcamy do dzielenia się Waszymi pomysłami!