Kulinarne popisy naszych Mieszkańców, tym razem zdrowy obiad zupa krem z dyni z krewetkami.
Przepis nadesłał nam Pani Katarzyna. Pyszna, smaczna i zdrowa zupa jest uwielbiana przez dzieci naszej Mieszkanki.
Sposób przygotowania:
Dynię obieramy ze skórki, następnie kroimy ją na kawałki( wydrążamy pestki).
Pokrojoną dynię wkładamy do wysokiego garnka. Zalewamy wodą i gotujemy ok 10 minut pod przykryciem.
Po upływie tego czasu dodajemy kolejne składniki: imbir, curry, cukier, sól i mleko kokosowe, gotujemy kolejne 5 minut.
Blendujemy zawartość garnka. Konsystencja zupy powinna odpowiadać konsystencji mleczaka kokosowego. W przypadku kiedy krem jest za gęsty należy dodać wody.
Kolejny etap przygotowania naszego kremu to krewetki. Rozmrożonym krewetkom obcinamy ogony i oczyszczamy je.
Opłukujemy i osuszamy.
Następnie podsmażamy na patelni ok 4 minut na odrobinie oliwy, posypując je szczyptą soli i curry.
Krem już prawie gotowy – wystarczy do naszej zupy dodać krewetki i posypać pietruszką na chwile przed jedzeniem.
Życzymy smacznego.
Zachęcamy do zdrowego odżywiania się w postaci zbilansowanych posiłków.