787 682 912 fdr@ciosl.pl

#DOSLGrabówka

Kulinarne popisy naszych Mieszkańców, tym razem zdrowy obiad zupa krem z dyni z krewetkami.
Przepis nadesłał nam Pani Katarzyna. Pyszna, smaczna i zdrowa zupa jest uwielbiana przez dzieci naszej Mieszkanki.

Sposób przygotowania:

Dynię obieramy ze skórki, następnie kroimy ją na kawałki( wydrążamy pestki).

Pokrojoną dynię wkładamy do wysokiego garnka. Zalewamy wodą i gotujemy ok 10 minut pod przykryciem.

Po upływie tego czasu dodajemy kolejne składniki: imbir, curry, cukier, sól i mleko kokosowe, gotujemy kolejne 5 minut.

Blendujemy zawartość garnka. Konsystencja zupy powinna odpowiadać konsystencji mleczaka kokosowego. W przypadku kiedy krem jest za gęsty należy dodać wody.

Kolejny etap przygotowania naszego kremu to krewetki. Rozmrożonym krewetkom obcinamy ogony i oczyszczamy je.

Opłukujemy i osuszamy.

Następnie podsmażamy na patelni ok 4 minut na odrobinie oliwy, posypując je szczyptą soli i curry.

Krem już prawie gotowy – wystarczy do naszej zupy dodać krewetki i posypać pietruszką na chwile przed jedzeniem.

Życzymy smacznego.
Zachęcamy do zdrowego odżywiania się w postaci zbilansowanych posiłków.