787 682 912 fdr@ciosl.pl

#DOSLGrabówka

Dziś przypomnimy sobie smak lata i przeniesiemy się do letniego ogrodu dzięki pysznemu sernikowi na zimno z truskawkami. 🌞
W jesienne dni aby przypomnieć sobie smaki lata, możemy użyć owoców mrożonych.
Zapraszamy do zapoznania się z przepisem naszego Mieszkańca.

Składniki:

🧁 700 g sera mielonego

🧁 250 ml śmietany 30%

🧁 150 g cukru pudru

🧁 350 ml musu truskawkowego

🧁 2 galaretki truskawkowe

🧁 3 łyżki żelatyny

🧁 100g masła

🧁 250 g herbatników

🧁 300 g truskawek

Sposób wykonania:

🍓 Masło rozpuścić i zostawić do przestygnięcia.

🍓 Herbatniki zmiksować w malakserze.

🍓 Wymieszać herbatniki z masłem. Foremkę 22 x 26 cm wyłożyć folią spożywczą.

🍓 Na dno wysypać herbatniki i równomiernie rozprowadzić.
🍓 Wstawić foremkę do lodówki.

🍓 Ser zmiksować z cukrem pudrem.

🍓 Truskawki zmiksować w blenderze na mus, odmierzyć podaną ilość i dodać do sera.

🍓 Całość wymieszać. Żelatynę zalać 6-7 łyżkami gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia i przestudzić.

🍓 Śmietanę ubijać na sztywno, dodać do masy serowej i wymieszać. Ciągle ubijając wlewać przestygniętą żelatynę.

🍓 Masę serowo-truskawkową wylać na przygotowany spód i wstawić do lodówki do stężenia.

🍓 Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i zostawić do ostygnięcia.

🍓 Truskawki zmiksować dodać ostudzona galaretkę, wymieszać z musem.

🍓 W momencie kiedy mus z galaretką zacznie tężeć wylać na na masę serową wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Życzymy smacznego i zachęcamy do podzielenia się swoją wersją sernika na zimno.