#DOSLGrabówka
Dziś w ramach dbania o naszą planetę i zasoby naturalne – temat marnowania żywności, który jest poważnym problemem.
Jak podaje raport Polskiej Federacji Banków Żywnościowych, w naszym kraju rocznie wyrzuca się ok 1,3 mln ton żywności. Najczęściej wyrzucaną żywnością są: owoce, warzywa i pieczywo.
Co zrobić żeby jej nie marnować?
Jest na to kilka prostych sposobów. Przede wszystkim róblistę zakupów
, opakowania dostosuj do swoich potrzeb.
Nie kupuj dużych opakowań tylko dlatego, że wychodzi taniej, bo w momencie kiedy nie zużywasz danego produktu ląduje on w koszu.
Produkty możesz również przetwarzać, wtedy się nie zmarnują, np. nadmiar chleba – zrób tosty albo grzanki.
Warzywa z zupy nie koniecznie muszą zostać wyrzucone, możesz z nich zrobić nawet danie obiadowe – kotlety warzywne
Ugotowane mięso z rosołu – przetwórz na pasztet, zrób galaretkę drobiową albo zmiel mięso, dodaj warzywa i zrób pierogi.
Odpowiednie dobieranie ilości jedzenia może również zapobiec jego marnotrawieniu.
https://www.olgasmile.com/co-z-warzywami-z-rosolu.html