787 682 912 fdr@ciosl.pl

Kto nie marzy o chrupiącej skórce chleba co rano?

Animator lokalny DOSL Dźbów otrzymał od mieszkanki dzielnicy domowy przepis na chleb z gara.

Potrzebne będą:

5 i 3/4 szkl. mąki pszennej typ 450 lub 500,

2 szkl. ciepłej wody,

1 łyżka cukru,

1 i 1/2 łyżeczki soli,

2 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier, sól i mąkę.

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto.

Wyrobione ciasto oprószamy mąką i odstawiamy w misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce na około 45-60min.

W między czasie piekarnik rozgrzewamy do 220stopni i wstawiamy garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne z pokrywką, w którym będziemy piec chleb.

Wyrośnięte ciasto zagniatamy i formujemy bochenek.

Wkładamy do gorącego garnka lub naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.

Temperaturę obniżamy do 200stopni i pieczemy chleb 30min.

Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20min.

Ostudzony chleb studzimy na kratce.

Smacznego.

Pochwalcie się swoimi wypiekami świątecznymi, czekamy na zdjęcia w komentarzach pod postem.