Kto nie marzy o chrupiącej skórce chleba co rano?
Animator lokalny DOSL Dźbów otrzymał od mieszkanki dzielnicy domowy przepis na chleb z gara.
Potrzebne będą:
5 i 3/4 szkl. mąki pszennej typ 450 lub 500,
2 szkl. ciepłej wody,
1 łyżka cukru,
1 i 1/2 łyżeczki soli,
2 łyżki oleju.
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier, sól i mąkę.
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto oprószamy mąką i odstawiamy w misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce na około 45-60min.
W między czasie piekarnik rozgrzewamy do 220stopni i wstawiamy garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne z pokrywką, w którym będziemy piec chleb.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy i formujemy bochenek.
Wkładamy do gorącego garnka lub naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.
Temperaturę obniżamy do 200stopni i pieczemy chleb 30min.
Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20min.
Ostudzony chleb studzimy na kratce.
Smacznego.
Pochwalcie się swoimi wypiekami świątecznymi, czekamy na zdjęcia w komentarzach pod postem.