787 682 912 fdr@ciosl.pl

#DOSLDźbów

Drodzy Mieszkańcy, dzisiaj przedstawiamy pomysł na zdrowe danie, idealne na obiad lub ciepłą kolację.
Dziś w roli głównej KALAFIOR pieczony.

KALAFIOR – warzywo, które jest najcenniejsze ze względu na swój skład chemiczny, a także walory smakowe
i dietetyczne.

Zawiera: mangan, żelazo, sód, potas, wapń, miedź, cynk, fosfor, karoteny, chlor i jod oraz witaminy z grupy B, C i K.

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • pęczek natki pietruszki.

Przepis:

  1. Pozbaw kalafiora liści i twardego trzonu, uważając przy tym aby nie naruszyć całości.
  2. W misce wymieszaj sos sojowy, oliwę, posiekany drobno czosnek, miód i przyprawy.
  3. Kalafiora włóż do natłuszczonej blaszki lub naczynia ceramicznego.
  4. Natrzyj kalafiora marynatą z każdej strony i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut.
  5. Przed podaniem polej kalafiora sosem, który wyciekł podczas pieczenia.
  6. Posyp posiekaną pietruszką.

Smacznie i zdrowo!!!

Smacznego.

Mieszkanko, Mieszkańcu podzielcie się z nami przepisem na zdrowe dania.

Czekamy tel. 572 376 632.