Drodzy Mieszkańcy, dzisiaj przedstawiamy pomysł na zdrowe danie, idealne na obiad lub ciepłą kolację.
Dziś w roli głównej KALAFIOR pieczony.
KALAFIOR – warzywo, które jest najcenniejsze ze względu na swój skład chemiczny, a także walory smakowe
i dietetyczne.
Zawiera: mangan, żelazo, sód, potas, wapń, miedź, cynk, fosfor, karoteny, chlor i jod oraz witaminy z grupy B, C i K.
Składniki:
- 1 kalafior,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka miodu,
- pęczek natki pietruszki.
Przepis:
- Pozbaw kalafiora liści i twardego trzonu, uważając przy tym aby nie naruszyć całości.
- W misce wymieszaj sos sojowy, oliwę, posiekany drobno czosnek, miód i przyprawy.
- Kalafiora włóż do natłuszczonej blaszki lub naczynia ceramicznego.
- Natrzyj kalafiora marynatą z każdej strony i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut.
- Przed podaniem polej kalafiora sosem, który wyciekł podczas pieczenia.
- Posyp posiekaną pietruszką.
Smacznie i zdrowo!!!
Smacznego.
Mieszkanko, Mieszkańcu podzielcie się z nami przepisem na zdrowe dania.
Czekamy tel. 572 376 632.