Drodzy Mieszkańcy, dzisiaj przedstawiamy pomysł na zdrowe danie, idealne na obiad lub ciepłą kolację – Łosoś na cytrynowym risotto z marchewką.
Łosoś zawiera:
- Cynk i selen, który wzmacnia nasz organizm poprzez zwiększanie odporności,
- Pierwiastek potasu, który jest niezbędny do prawidłowej pracy naszych nerwów i mięśni,
- Pierwiastek jodu, który pomaga funkcjonować tarczycy i wspomaga spalanie nadmiaru tłuszczu,
- Witaminy A, D, E i B,
- Najcenniejsze kwasy Omega-3 i Omega-6- wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Składniki potrzebne:
- 300- 400 g filetu z łososia ze skórą,
- 2 łyżki oleju,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku,
- 4 cytryny,
- 1 litr bulionu,
- 50 g masła,
- 1/2 cebuli,
- 150 g ryżu arborio na risotto,
- 70 ml białego wina,
- 40 g startego parmezanu,
- 1 łyżeczka suszonego estragonu,
- świeżo zmielona sól i pieprz ( biały i czarny),
- 1 opakowanie małych marchewek,
- 2 łyżki sosu rybnego,
- 1 pęczek pietruszki,
- 3 łyżki kaparów.
Sposób przygotowania:
Łosoś
- Filet przekroić na 2 mniejsze części. Opłukać i dokładnie osuszyć.
- Skropić sokiem z 1/2 cytryny i natrzeć ( od strony bez skóry) 1/2 łyżeczką kurkumy i papryki ostrej a następnie 2 łyżeczkami oleju. Odłożyć do lodówki na godzinę do zamarynowania.
Cytrynowe risotto
- Zagotować bulion z sosem rybnym. Cały czas trzymając go na palniku na małym ogniu.
- Do wysokiego garnka włożyć 25 g masła i roztopić, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją przez około 7 min, cały czas mieszając.
- Dodać do garnka ryż i smażyć mieszając przez około 1 min.
- Dodać suszony 1/2 łyżeczkę estragonu i kurkumę a po chwili wlać wino i odparować gotując przez około 2-3 minuty.
- Następnie dodawać stopniowo ( po pół szklanki) gorącego bulionu co chwilę mieszając aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż.
- Dodawać kolejną porcje bulionu i tak gotować przez około 25 min do momentu gdy ryż będzie al dente ( miękki na zewnątrz, w środku lekko jędrny).
- Do ugotowanego ryżu dodać skórkę i sok z 1 cytryny.
- Dodać szczyptę zmielonego pieprzu białego.
- Odstawić risotto pod przykryciem na 2 minuty, następnie dodać resztę masła i parmezan.
Małe marchewki gotujemy w lekko osolonej wodzie z łyżeczka cukru przez około 10 mim.
Gdy gotujemy risotto i marchewki smażymy łososia:
Na dobrze rozgrzanej patelni skórą do dołu smażymy łososia przez około 8 min na średnim ogniu.
Przewracamy na drugą stronę i smażymy łososia przez 4 minuty.
Risotto i marchewkę wyłożyć na talerzy, a na wierzch położyć łososia. Udekorować drobno posiekaną pietruszką z czosnkiem i skórką cytrynową.
Smacznego!
Mieszkanko, Mieszkańcu podzielcie się z nami przepisem na zdrowe dania.
Czekamy tel. 572 376 632.