787 682 912 fdr@ciosl.pl

#DOSLDźbów

Drodzy Mieszkańcy, dzisiaj przedstawiamy pomysł na zdrowe danie, idealne na obiad lub ciepłą kolację – Łosoś na cytrynowym risotto z marchewką.

Łosoś zawiera:

  • Cynk i selen, który wzmacnia nasz organizm poprzez zwiększanie odporności,
  • Pierwiastek potasu, który jest niezbędny do prawidłowej pracy naszych nerwów i mięśni,
  • Pierwiastek jodu, który pomaga funkcjonować tarczycy i wspomaga spalanie nadmiaru tłuszczu,
  • Witaminy A, D, E i B,
  • Najcenniejsze kwasy Omega-3 i Omega-6- wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Składniki potrzebne:

  • 300- 400 g filetu z łososia ze skórą,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku,
  • 4 cytryny,
  • 1 litr bulionu,
  • 50 g masła,
  • 1/2 cebuli,
  • 150 g ryżu arborio na risotto,
  • 70 ml białego wina,
  • 40 g startego parmezanu,
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu,
  • świeżo zmielona sól i pieprz ( biały i czarny),
  • 1 opakowanie małych marchewek,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • 3 łyżki kaparów.

Sposób przygotowania:

Łosoś

  • Filet przekroić na 2 mniejsze części. Opłukać i dokładnie osuszyć.
  • Skropić sokiem z 1/2 cytryny i natrzeć ( od strony bez skóry) 1/2 łyżeczką kurkumy i papryki ostrej a następnie 2 łyżeczkami oleju. Odłożyć do lodówki na godzinę do zamarynowania.

Cytrynowe risotto

  • Zagotować bulion z sosem rybnym. Cały czas trzymając go na palniku na małym ogniu.
  • Do wysokiego garnka włożyć 25 g masła i roztopić, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją przez około 7 min, cały czas mieszając.
  • Dodać do garnka ryż i smażyć mieszając przez około 1 min.
  • Dodać suszony 1/2 łyżeczkę estragonu i kurkumę a po chwili wlać wino i odparować gotując przez około 2-3 minuty.
  • Następnie dodawać stopniowo ( po pół szklanki) gorącego bulionu co chwilę mieszając aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż.
  • Dodawać kolejną porcje bulionu i tak gotować przez około 25 min do momentu gdy ryż będzie al dente ( miękki na zewnątrz, w środku lekko jędrny).
  • Do ugotowanego ryżu dodać skórkę i sok z 1 cytryny.
  • Dodać szczyptę zmielonego pieprzu białego.
  • Odstawić risotto pod przykryciem na 2 minuty, następnie dodać resztę masła i parmezan.

Małe marchewki gotujemy w lekko osolonej wodzie z łyżeczka cukru przez około 10 mim.

Gdy gotujemy risotto i marchewki smażymy łososia:

Na dobrze rozgrzanej patelni skórą do dołu smażymy łososia przez około 8 min na średnim ogniu.
Przewracamy na drugą stronę i smażymy łososia przez 4 minuty.

Risotto i marchewkę wyłożyć na talerzy, a na wierzch położyć łososia. Udekorować drobno posiekaną pietruszką z czosnkiem i skórką cytrynową.

Smacznego!

Mieszkanko, Mieszkańcu podzielcie się z nami przepisem na zdrowe dania.
Czekamy tel. 572 376 632.