Mieszkanko, Mieszkańcu dziś przedstawiamy przepis na dietetyczne leczo, idealne na letni obiad lub ciepłą kolację.
Leczo – prosta potrawa pochodząca z kuchni węgierskiej. W oryginalnym przepisie dodajemy wędzonej słoniny i tłustego boczku, po wytopieniu ze słoniny tłuszczu dodajemy stopniowo warzywa.
My ograniczamy kalorie i mamy dla Was dietetyczne leczo, idealne letnie jednogarnkowe danie pełne warzyw.
Składniki:
- 500 g kiełbasy drobiowej
- 2 cebule
- 3 papryki czerwone
- 3 papryki żółte
- 2 bakłażany
- 3 cukinie
- 5 dojrzałych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża passata pomidorowa
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzania:
- Kiełbasę kroimy w plasterki.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Czosnek drobno siekamy lub wyciskamy w wyciskarce.
- Papryki kroimy w kostkę.
- Cukinie kroimy w półplasterki.
- Nagrzewamy duży garnek z olejem.
- Pierwsze do garnka trafiają cebula i czosnek. Kiedy cebulka się zeszkli, dodajemy kiełbasę i paprykę.
- Mieszamy i smażymy przez kilka minut.
- Następnie wrzucamy cukinie i bakłażany, dodajemy całą passatę pomidorową.
- Dodajemy paprykę słodką i ostrą w proszku.
- Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
- Mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na około pół godziny na małym ogniu, aż do momentu kiedy warzywa będą miękkie ale papryka jednak nie powinna się rozgotować.
- Leczo dietetyczne gotowe, możemy podać z pełnoziarnistym pieczywem.
Smacznego !
To danie idealne do wekowania do słoików.
Mieszkanko, Mieszkańcu podzielcie się z nami przepisem na zdrowe dania.
Czekamy tel. 572 376 632.