787 682 912 fdr@ciosl.pl

#DOSLDźbów

Mieszkanko, Mieszkańcu dziś przedstawiamy przepis na dietetyczne leczo, idealne na letni obiad lub ciepłą kolację.

Leczo – prosta potrawa pochodząca z kuchni węgierskiej. W oryginalnym przepisie dodajemy wędzonej słoniny i tłustego boczku, po wytopieniu ze słoniny tłuszczu dodajemy stopniowo warzywa.

My ograniczamy kalorie i mamy dla Was dietetyczne leczo, idealne letnie jednogarnkowe danie pełne warzyw.

Składniki:

  • 500 g kiełbasy drobiowej
  • 2 cebule
  • 3 papryki czerwone
  • 3 papryki żółte
  • 2 bakłażany
  • 3 cukinie
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża passata pomidorowa
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  • Kiełbasę kroimy w plasterki.
  • Cebulę kroimy w piórka.
  • Czosnek drobno siekamy lub wyciskamy w wyciskarce.
  • Papryki kroimy w kostkę.
  • Cukinie kroimy w półplasterki.
  • Nagrzewamy duży garnek z olejem.
  • Pierwsze do garnka trafiają cebula i czosnek. Kiedy cebulka się zeszkli, dodajemy kiełbasę i paprykę.
  • Mieszamy i smażymy przez kilka minut.
  • Następnie wrzucamy cukinie i bakłażany, dodajemy całą passatę pomidorową.
  • Dodajemy paprykę słodką i ostrą w proszku.
  • Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
  • Mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na około pół godziny na małym ogniu, aż do momentu kiedy warzywa będą miękkie ale papryka jednak nie powinna się rozgotować.
  • Leczo dietetyczne gotowe, możemy podać z pełnoziarnistym pieczywem.

Smacznego !

To danie idealne do wekowania do słoików.

Mieszkanko, Mieszkańcu podzielcie się z nami przepisem na zdrowe dania.

Czekamy tel. 572 376 632.