#DOSLDźbów
Pani Anna, Mieszkanka dzielnicy Dźbów uwielbia wypieki. Podzieliła się z nami z przepisem, który sama dostała od swojej babci. 😊
Składniki:
✔️ 1,25 kg twarogu
✔️ 1,5 kostki masła śmietankowego
✔️ 1,5 kg mąki pszennej
✔️ 2 łyżeczki sody
✔️ 2 cukry waniliowe
✔️ 1 szklanka cukru
✔️ 5 całych jaj
✔️ 7 żółtek
✔️ smalec do smażenia oponek
✔️ kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę
✔️ cukier puder do posypania
Przygotowanie:
🍩 Wszystkie składniki (oprócz smalcu i ziemniaków) należy zagnieść na gładkie ciasto.
🍩 Na stolnicy rozwałkowywać ciasto, za pomocą szklanki o dużej średnicy wycinać oponki, a za pomocą kieliszka środek oponki.
🍩 W szerokim garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać smalec. Na rozgrzany tłuszcz wrzucam po kilka oponek i smażę z obu stron na złoty kolor.
🍩 Odsączam je z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym, a po wystygnięciu obsypuję cukrem pudrem.
🍩 “Aby smalec się nie „palił” stosuję trik, którego nauczyła mnie moja babcia, podczas smażenia oponek podrzucam do tłuszczu po kilka ziemniaczków” – radzi Pani Ania.
Powodzenia! 😊