787 682 912 fdr@ciosl.pl

#DOSLDźbów
Pani Anna, Mieszkanka dzielnicy Dźbów uwielbia wypieki. Podzieliła się z nami z przepisem, który sama dostała od swojej babci. 😊

Składniki:

✔️ 1,25 kg twarogu

✔️ 1,5 kostki masła śmietankowego

✔️ 1,5 kg mąki pszennej

✔️ 2 łyżeczki sody

✔️ 2 cukry waniliowe

✔️ 1 szklanka cukru

✔️ 5 całych jaj

✔️ 7 żółtek

✔️ smalec do smażenia oponek

✔️ kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę

✔️ cukier puder do posypania

Przygotowanie:

🍩 Wszystkie składniki (oprócz smalcu i ziemniaków) należy zagnieść na gładkie ciasto.

🍩 Na stolnicy rozwałkowywać ciasto, za pomocą szklanki o dużej średnicy wycinać oponki, a za pomocą kieliszka środek oponki.

🍩 W szerokim garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać smalec. Na rozgrzany tłuszcz wrzucam po kilka oponek i smażę z obu stron na złoty kolor.

🍩 Odsączam je z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym, a po wystygnięciu obsypuję cukrem pudrem.

🍩 “Aby smalec się nie „palił” stosuję trik, którego nauczyła mnie moja babcia, podczas smażenia oponek podrzucam do tłuszczu po kilka ziemniaczków” – radzi Pani Ania.

Powodzenia! 😊