Brak pomysłów na kolację w te wciąż długie i chłodne wieczory? Jedna z Mieszkanek dzielnicy Dźbów spieszy z pomocą!
Oto jej przepis na pyszną zapiekankę makaronową:
Składniki:
1 opakowanie cannelloni
2 ricotty
4 kulki mozzarelli
1 główka czosnku
2-3 gałązki świeżego rozmarynu
oliwa z oliwek
garść liści bazylii (opcjonalnie)
passata pomidorowa
Wykonanie:
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy cienkie plastry czosnku z rozmarynem. Gdy czosnek się zarumieni, patelnię odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie dodajemy 2 opakowania ricotty oraz 3 kulki tartej lub drobno pokrojonej mozzarelli.
Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Farsz doprawiamy solą i napełniamy nim makaron cannelloni.
Wypełnione canNelloni przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy passatą.
Na wierzch makaronu rozkładamy poszarpaną mozzarellę. Całość pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp. 200 stopni C, przez ok. 20 minut.
Smacznego!