787 682 912 fdr@ciosl.pl

Jedna z Mieszkanek na jesienne zachcianki proponuje tort czekoladowy z wiśniami! 🍒🍫🎂

✔️ Składniki:

biszkopt kakaowy

300g czereśni lub wiśni

3 łyżeczki cynamonu

15 łyżek amaretto (do nasączenia)

1 słoiczek konfitury wiśniowej

2 łyżki gorzkiego kakao

dekoracja: 50 g startej czekolady + świeże owoce

✔️ Mus czekoladowy:

500 g mascarpone (temp. pokojowa)

200 g czekolady deserowej (ciemnej)

500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (zimnej)

1/3 szklanki cukru pudru

✔️ Przygotowanie:

Upiec biszkopt zgodnie z przepisem i przekroić go na trzy blaty. Mascarpone ocieplić w temp. pokojowej.

Czereśnie lub wiśnie wypestkować i przekroić na połówki.

Mus czekoladowy: czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej.

Do roztopionej czekolady dodawać po łyżce mascarpone, za każdym razem mieszając łyżką do połączenia się składników.

Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę i dodać ją w 3 partiach do kremu czekoladowego, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką.

Wymieszać pokrojone owoce z konfiturą.

Dolny biszkopt położyć na paterze, posypać łyżeczką cynamonu, skropić 4 łyżkami amaretto i wyłożyć połowę mieszanki owoców i konfitury.

Przykryć 1/3 musu, posypać przez sitko łyżką kakao i położyć drugi krążek biszkoptu. Znów dodać cynamon, 4 łyżki amaretto, resztę owoców, 1/3 kremu i kakao.

Położyć ostatni krążek, skropić 7 łyżkami amaretto i obłożyć wierzch oraz boki resztą musu. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Wierzch udekorować owocami a boki tartą czekoladą.

Smacznego! 💙