787 682 912 fdr@ciosl.pl

Sezon na grzyby w pełni. Wystarczy wziąć koszyk i ruszać do lasu. W Polsce pyszne borowiki, maślaki i inne jadalne gatunki.
Jedna z Mieszkanek Dźbowa poleca zrobić z nich pyszny sos. Mamy dla Was przepis! 👩‍🍳

Składniki:

📌 średnia miska grzybów (np. borowików, podgrzybków), około 1/2 kg
📌 1 mała cebula
📌 2 ząbki czosnku
📌 50 g masła
📌 2 łyżki oliwy

📌 5 łyżek bulionu
📌 125 ml śmietanki 30%

📌 sól i świeżo zmielony czarny pieprz

📌 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

✔️ Grzyby dokładnie oczyścić. Następnie pokroić na kawałeczki.

✔️ Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
✔️ Na patelni roztopić około 30 g masła i 1 łyżkę oliwy. Włożyć cebulę i smażyć przez około 5 – 7 minut. Pod koniec dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 1 – 2 minuty.
✔️ Wlać bulion i na większym ogniu zagotować. Pogotować przez minutę aż większość płynu wyparuje i na patelni pozostanie gęsta emulsja.
✔️ Dodać resztę masła i oliwę. Zwiększyć ogień, dodać grzyby i smażyć na dużym ogniu przez około 6 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.

✔️ Wlać śmietankę i zagotować na średnim ogniu. Gotować przez około 2 minuty aż sos nieco zgęstnieje, pod koniec dodając natkę pietruszki.

Smacznego! 😊