Święta tuż, tuż! Czy upiekliście pierniki? Jeśli nie, mamy przepis od jednej z Mieszkanek dla spóźnialskich! 😊
✔️ Składniki:
🍪 3 szklanki mąki pszennej – 500 g
🍪 3/4 kostki masła – 150 g
🍪 pół szklanki cukru drobnego lub cukru pudru – około 150 g
🍪 200 g płynnego miodu
🍪 pół szklanki śmietany kwaśnej 18 % – 150 g
🍪 4 żółtka jajek
🍪 2 łyżeczki sody oczyszczonej
🍪 łyżeczka kakao
🍪 przyprawy: łyżka cynamonu; łyżeczka mielonego imbiru; po pół łyżeczki mielonych goździków, gałki muszkatołowej, czarnego pieprzu, kolendry.
✔️ Przygotowanie:
W rondelku umieść 150 gramów prawdziwego masła. Wlej również 200 gramów miodu.
Wsyp łyżeczkę kakao oraz wszystkie przyprawy korzenne. Rondelek umieść na palniku i ustaw małą moc.
Całość podgrzewaj kilka minut do całkowitego roztopienia się masła. Słodki krem wymieszaj dokładnie.
Rondelek odstaw na bok do przestudzenia.
Pół szklanki śmietany kwaśnej 18 % wymieszaj z dwiema łyżeczkami sody oczyszczonej.
W dużej misce umieść 500 gramów mąki pszennej. Dodaj też cztery żółtka średniej wielkości jajek i śmietanę wymieszaną z sodą oczyszczoną.
Do miski dodaj też pół szklanki cukru. Na koniec wlej płyn korzenny.
Ciasto na pierniczki świąteczne wymieszaj dokładnie łyżką. Będzie gęste i klejące, jednak po umieszczeniu go w lodówce, zrobi się idealnie plastyczne. Gotowe ciasto przykryj folią i odłóż do lodówki na minimum 10 godzin, a najlepiej na całą noc.
Po nocy spędzonej w lodówce wyjmij ciasto z miski. Ciasto rozwałkuj na placek grubości minimum 6 mm i wycinaj pierniki.
Pierniczki piecz na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Piecz 12 minut.
Smacznego! 😊