787 682 912 fdr@ciosl.pl

Święta tuż, tuż! Czy upiekliście pierniki? Jeśli nie, mamy przepis od jednej z Mieszkanek dla spóźnialskich! 😊

✔️ Składniki:

🍪 3 szklanki mąki pszennej – 500 g

🍪 3/4 kostki masła – 150 g

🍪 pół szklanki cukru drobnego lub cukru pudru – około 150 g

🍪 200 g płynnego miodu

🍪 pół szklanki śmietany kwaśnej 18 % – 150 g

🍪 4 żółtka jajek

🍪 2 łyżeczki sody oczyszczonej

🍪 łyżeczka kakao

🍪 przyprawy: łyżka cynamonu; łyżeczka mielonego imbiru; po pół łyżeczki mielonych goździków, gałki muszkatołowej, czarnego pieprzu, kolendry.

✔️ Przygotowanie:

W rondelku umieść 150 gramów prawdziwego masła. Wlej również 200 gramów miodu.

Wsyp łyżeczkę kakao oraz wszystkie przyprawy korzenne. Rondelek umieść na palniku i ustaw małą moc.

Całość podgrzewaj kilka minut do całkowitego roztopienia się masła. Słodki krem wymieszaj dokładnie.

Rondelek odstaw na bok do przestudzenia.

Pół szklanki śmietany kwaśnej 18 % wymieszaj z dwiema łyżeczkami sody oczyszczonej.

W dużej misce umieść 500 gramów mąki pszennej. Dodaj też cztery żółtka średniej wielkości jajek i śmietanę wymieszaną z sodą oczyszczoną.

Do miski dodaj też pół szklanki cukru. Na koniec wlej płyn korzenny.

Ciasto na pierniczki świąteczne wymieszaj dokładnie łyżką. Będzie gęste i klejące, jednak po umieszczeniu go w lodówce, zrobi się idealnie plastyczne. Gotowe ciasto przykryj folią i odłóż do lodówki na minimum 10 godzin, a najlepiej na całą noc.

Po nocy spędzonej w lodówce wyjmij ciasto z miski. Ciasto rozwałkuj na placek grubości minimum 6 mm i wycinaj pierniki.

Pierniczki piecz na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Piecz 12 minut.

Smacznego! 😊