787 682 912 fdr@ciosl.pl

Jak w ciekawy sposób podać chlebek? Podpowiada nam jedna z Mieszkanek dzielnicy Dźbów.🍞

Chleb upieczony według przepisu Pani Anny jest przepyszny, wygląda oszałamiająco, a wykonanie szybkie.🍅🧀

Składniki:

✔️ 2 chlebki
✔️ 2 duże pomidory
✔️ 1 większa cukinia
✔️ 1 szalotka
✔️ 1/4 szklanki passaty
✔️ tarty ser
✔️ kukurydza
✔️ bazylia, oregano, pieprz, sos sojowy

Przygotowanie:

Chlebki wydrążamy, aby powstały łódki

Chleba, który pozostał nie wyrzucajcie, przyda się np. jako dodatek do śniadania czy kolacji.

Następnie kroimy cukinię, pomidora i cebulę w drobną kostkę. Pomidora pozbawiamy gniazd nasiennych.

Cukinię z cebulą wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i chwilę przesmażamy, aby stały się kruche.

Dodajemy passatę, zioła, pieprz i odrobinę sosu sojowego.

Dusimy do momentu, kiedy passata stanie się mocno gęsta i oblepi cukinię gęstym sosem pomidorowym.

Nakładamy cukinię do wydrążonego chleba, a na nią pomidora wcześniej lekko przelanego oliwą i posypanego pieprzem.

Na koniec posypujemy odrobiną kukurydzy i startym wędzonym serem.

Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 C na opcję zapiekania. Wystarczy ok. 10 min i danie jest gotowe.

Życzymy smacznego! 🍽️