Jak w ciekawy sposób podać chlebek? Podpowiada nam jedna z Mieszkanek dzielnicy Dźbów.🍞
Chleb upieczony według przepisu Pani Anny jest przepyszny, wygląda oszałamiająco, a wykonanie szybkie.🍅🧀
Składniki:
✔️ 2 chlebki
✔️ 2 duże pomidory
✔️ 1 większa cukinia
✔️ 1 szalotka
✔️ 1/4 szklanki passaty
✔️ tarty ser
✔️ kukurydza
✔️ bazylia, oregano, pieprz, sos sojowy
Przygotowanie:
Chlebki wydrążamy, aby powstały łódki
Chleba, który pozostał nie wyrzucajcie, przyda się np. jako dodatek do śniadania czy kolacji.
Następnie kroimy cukinię, pomidora i cebulę w drobną kostkę. Pomidora pozbawiamy gniazd nasiennych.
Cukinię z cebulą wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i chwilę przesmażamy, aby stały się kruche.
Dodajemy passatę, zioła, pieprz i odrobinę sosu sojowego.
Dusimy do momentu, kiedy passata stanie się mocno gęsta i oblepi cukinię gęstym sosem pomidorowym.
Nakładamy cukinię do wydrążonego chleba, a na nią pomidora wcześniej lekko przelanego oliwą i posypanego pieprzem.
Na koniec posypujemy odrobiną kukurydzy i startym wędzonym serem.
Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 C na opcję zapiekania. Wystarczy ok. 10 min i danie jest gotowe.
Życzymy smacznego! 🍽️