787 682 912 fdr@ciosl.pl

Zimno i nieprzyjemnie za oknem, na szczęście jedna z Mieszkanek naszej dzielnicy podzieliła się z DOSL Dźbów przepisem na tort czekoladowy! 🎂

✔️ Składniki na ciasto:

200 g gorzkiej czekolady 🍫

125 g masła

8 żółtek

10 białek

szczypta soli

140 g cukru pudru, lekko aromatyzowanego wanilią

125 g mąki pszennej, przesianej

8 łyżek marmolady morelowej

Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić w kąpieli wodnej.

Masło roztopić, przestudzić. Żółtka roztrzepać, dodać roztopione masło i czekoladę, zmiksować.

Białka z solą ubić na sztywną pianę i wsypywać cukier ubijając.

Dodać 1/3 piany do masy czekoladowej i wsypując mąkę mieszać delikatnie aż składniki się połączą.

Dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać ciasto. Ciasto przełożyć do formy.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut. Wyjąć i wystudzić.

Po wystudzeniu ułożyć na paterze, posmarować marmoladą morelową, przykryć drugą częścią ciasta.

✔️ Polewa czekoladowa:

200 g gorzkiej czekolady 🍫

160 g śmietany kremówki 30% lub 36%

Czekoladę połamać, razem z kremówką umieścić w małym garnuszku, delikatnie podgrzewając i mieszając czekać na rozpuszczenie się czekolady.

Wylać na tort, wyrównać. 🎂

Ozdobić małymi bezami.

Smacznego! 😋😋