Zimno i nieprzyjemnie za oknem, na szczęście jedna z Mieszkanek naszej dzielnicy podzieliła się z DOSL Dźbów przepisem na tort czekoladowy! 🎂
✔️ Składniki na ciasto:
200 g gorzkiej czekolady 🍫
125 g masła
8 żółtek
10 białek
szczypta soli
140 g cukru pudru, lekko aromatyzowanego wanilią
125 g mąki pszennej, przesianej
8 łyżek marmolady morelowej
Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić w kąpieli wodnej.
Masło roztopić, przestudzić. Żółtka roztrzepać, dodać roztopione masło i czekoladę, zmiksować.
Białka z solą ubić na sztywną pianę i wsypywać cukier ubijając.
Dodać 1/3 piany do masy czekoladowej i wsypując mąkę mieszać delikatnie aż składniki się połączą.
Dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać ciasto. Ciasto przełożyć do formy.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut. Wyjąć i wystudzić.
Po wystudzeniu ułożyć na paterze, posmarować marmoladą morelową, przykryć drugą częścią ciasta.
✔️ Polewa czekoladowa:
200 g gorzkiej czekolady 🍫
160 g śmietany kremówki 30% lub 36%
Czekoladę połamać, razem z kremówką umieścić w małym garnuszku, delikatnie podgrzewając i mieszając czekać na rozpuszczenie się czekolady.
Wylać na tort, wyrównać. 🎂
Ozdobić małymi bezami.
Smacznego! 😋😋