Dziś w DOSL Błeszno w ramach cyklicznych zajęć dotyczących zdrowego stylu życia zachęcamy do przygotowania ,,Zdrowego talerza” z awokado w roli głównej.
Pragniemy zachęcić Mieszkanki i Mieszkańców dzielnicy Błeszno
do częstszego używania tego ,,dalekiego kuzyna naszej gruszki”.
Przygotowanie:
obierz dojrzały owoc awokado i pokrój,
ułóż na waflu ryżowym lub na kromce pełnoziarnistego pieczywa,
posyp np. zmielonymi migdałami, pestkami dyni, pestkami słonecznika,
czarnuszką lub odrobiną siemienia lnianego,
zdrowa, smaczna przekąska – gotowa!
Dlaczego warto aby ten egzotyczny owoc, częściej gościł na naszych talerzach?
W awokado znajdziemy szereg substancji odżywczych oraz witamin A, B1, B2, B3, B6 C, E, K i H.
Zawiera także sporą zawartość białka, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego.
Dowiedziono, że owoc awokado zawiera więcej potasu niż banan!
Owoc ten powinien być obowiązkową pozycją w menu wszystkich tych, którzy chcieliby zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
W składzie owocu znajdują się karotenoidy, które powodują spowolnienie wystąpienia wad wzroku.
Czekamy na Wasze propozycje – dzwońcie,piszcie, zostawiajcie komentarze.