Samo pojęcie ,,złote mleko” dla wielu osób może brzmieć dość tajemniczo, w naturze bowiem nie występuje podobne zjawisko.
Jest to tak naprawdę nazwa napoju o właściwościach zdrowotnych, składającego się z kilku składników.
Zawdzięcza je przede wszystkim kurkuminie – złocistemu barwnikowi, który wpływa pozytywnie na pracę mózgu, stymuluje układ odpornościowy i spowalnia proces starzenia się.
Sprawdza się również wspierająco w spadkach samopoczucia,wywierając wpływ na produkcję serotoniny zwanej hormonem szczęścia.
Do przygotowania potrzebujecie:
250 ml mleka (krowie, migdałowe, owsiane lub ryżowe), dwie łyżeczki miodu lub syropu z agawy, łyżeczka kurkumy, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki świeżo startego imbiru, napój można wzbogacać o inne ulubione przyprawy korzenne tj.anyż, gałkę muszkatołową czy kardamon
Wszystkie składniki mieszamy w niewielkim rondelku i podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia mleka.
Po podgrzaniu ,,złote mleko” spożywamy ciepłe, rozkoszując się jego rozgrzewającym i głębokim smakiem.
Koniecznie spróbujcie przepisu mieszkanki dzielnicy pani Janiny!
Ten zimowy przysmak nie tylko potrafi rozgrzać i poprawić samopoczucie, ale wspaniale smakuje!
Pachnie cynamonem, przyjemnie rozgrzewa i naprawdę poprawia humor!
Złoty eliksir to smaczna alternatywa dla syropu z cebuli – warto pić go każdego dnia!