787 682 912 fdr@ciosl.pl

#DOSLBłeszno

Dzisiaj w ramach warsztatów ,,Zdrowego odżywiania” proponujemy zdrową przekąskę w formie mini pizzy z cukinii.
Składniki potrzebne do przygotowania:

❤️ cukinia,

❤️ kilka plastrów salami lub szynki,

❤️ tarty ser żółty ( mozzarella lub gouda),

❤️ puszka pomidorów,

❤️ ząbek czosnku,

❤️ duża łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia,

❤️ łyżeczka oregano,

❤️ cukier, sól, pieprz,

❤️ łyżeczka suszonej bazylii.

Przygotowanie sosu:

🍕 Do garnka wlewamy oliwę i drobno pokrojony czosnek, zmiksowane pomidory.

🍕 Doprawiamy odrobiną cukru, solą i pieprzem.

🍕 Gotujemy około 15 minut pod lekko uchyloną pokrywką, na koniec dodajemy bazylię.

🍕 Cukinię myjemy i kroimy na plastry o szerokości około 1,5 cm. odrobinę solimy i posypujemy oregano,

🍕 Na każdy z plasterków nakładamy sos pomidorowy (maksymalnie 2 łyżeczki) salami i ser żółty,
🍕 Tak przygotowane cukinie wkładamy do nagrzanego piekarnika 230 stopni C (opcja grill) na około 10 minut,

Pizza to coś, co raczej nie kojarzy się zdrowo, ale w wersji z cukinią to naprawdę rewelacyjna przekąska,
która może być zdrowym uzupełnieniem diety.

Życzymy smacznego. 😀